lauantai 9. elokuuta 2014

Tove Jansson 100 vuotta

Toven 100-vuotissyntymäpäivän juhlan kunniaksi oli jo korkea aika laittaa kehyksiin Muumi ensikuori vuodelta 1998 ja Tove-juliste vuodelta 2002 - ovathan ne olleet laatikossa yli kymmenen vuotta.
Olen juhlistanut päivää muumimaisten ruokien parissa.  Tein lounaaksi Muumilakson uunikalaa ja Muumipeikon juustoleipiä.

Muumipeikon juustoleivät

Ainekset:
4 vaaleaa leipäviipaletta
n. 8 kpl sulatejuustoa (esim. Koskenlaskijaa)
4 tl sinihomejuustoa
8 tl hasselpähkinämurskaa
8 rkl emmentaljuustoraastetta
1/2 tl paprikajauhetta

Teko-ohje:
Peitä leivät ensin ohuilla sulatejuustoviipaleilla.
Lisää sinihomejuustomuruja ja pähkinämurskaa.
Nostele päällimmäiseksi matala keko juustoraastetta,
jonka pinnalle ripottelet paprikajauhetta.
Paista 225 asteessa uunissa, kunnes juustoraaste
on sulanut tasaiseksi ja saanut hiukan väriä.

Muumilaakson uunikala
1 pkt seitiä tai lohifile
1 pieni purjosipuli
1/2 tuubia sinappia
1 lihaliemikuutio
3/4 tl valkopippuria
4 dl kermaa

Voitele uunivuoka. Laita kala vuoan pohjalle joko kokonaisena tai hiukan paloiteltuna.
Pese ja siivuta purjosipuli ja laita sen kalan päälle.
Pursota sinappi kuorrutukseksi ja lisää lopuksi mausteet ja kerma.
Kypsennä 200 asteessa noin 1,5 tuntia ja tarjoile perunoiden ja riisin kera.

Olen lukenut ääneen terassilla ruotsiksi Kometen kommer.  Pidän hyvin paljon ruotsiksi lukemisesta - se auttaa minua ymmärtämään tekstiäkin paremmin.


Iltapalaksi aion tehdä Muumimammam sipulipiirakkaa ja huomenna teen vielä muumivuokaan täytekakun ja nautiskelen sitä luonnollisesti kera Muumi-limsan )

Iltani kuluukin Yle Areenan parissa katsellen Tove Jansson-ohjelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti