sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Paikalliset joululehdet

Itsenäisyyspäivän aikoihin aloitin ensimmäisen joululehden lukemisen. Härmä-Seura r.y:n julkaisema Härmän Joulu 2013 on jo 56. joululehti.  Se on myös huomattavasti paksumpi joululehti kuin muut lähialueella ilmestyvät paikalliset joululehdet. Sivuja on 136 joista mainoksiin on mennyt kuitenkin vain parikymmentä sivua.  Luettavaa oli siis reilu sadan sivun verran.  Härmän alue (Ylihärmä ja Alahärmä) joka kuuluu nykyisin Kauhavan kaupunkiin on itselleni tuttu työn puolesta.  Kuitenkaan en ole kovin paljoa noissa pitäjissä tai nykyisin täytyisi sanoa kaupungiosssa vieraillut. Toki Härmän kuntokeskus ja PowerPark ovat tuttuja ja entinen Härmän parantolan alue.  Tässäkin joululehdessä oli perinteisesti entisajan kuvauksia niin sota-ajoista kuin ennen ja jälkeen sodankin.  Jokainen tarina liittyi jotenkin Härmään, joko alueina tai ihmisinä. Muutama runo, pakina ja tarinakin lehdessä on julkaistu paikallisten ihmisten (tai siellä syntyjään olleitten) toimesta.  Ehkä ensi kesänä vihdoinkin olisi mahdollista osallistua vaikkapa perinteisille Härmälääset Häjyylyt-kesätapahtumaan

Toinen Kauhavan kaupunginosa, Kortesjärvi julkaisee myös omaa joululehteä. Kortesjärven Joulu 2013 on 25. vuosikerta.  Tätä joululehteä julkaisee paikallinen urheiluseura Kortesjärven Järvi-Veikot r.y.  Kortesjärvi on minulle melko vieras pitäjä tai siis Kauhavan kaupunginosa. En muista olenko siellä koskaan varsinaisesti vieraillut, ohimatkalla olen saattanut sitä kautta ajaa.   Maakuntamatkailun voisin tehdä vaikka Kortesjärven kirjastoon  ja Suomen JääkärimuseoonTässä joululehdessä on myös perinteisiä kortesjärveläisiä tarinoita mutta myös aika paljon urheiluun liittyviä juttuja.

Kauhava-Seura r.y. julkaisee Kauhavan Joulua, joka on jo 60. vuosikerta tänä vuonna. Tämä lehti on ollut aina hyvin odotettu lehti ja sitä kovasti kysellään aina joulukuun alussa - yleensä se ilmestyykin juuri itsenäisyyspäiväksi.  Useita kymmeniä Kauhava Jouluja myimme tänäkin vuonna kirjakaupassa ympäri Suomen maankin - monelle entiselle kauhavalaiselle se on perinteinen joulutervehdys.  Tässäkin lehdessä oli paljon sota-ajan muisteluita mutta alkaa näistä joululehdistä pikkuhiljaa löytymään sodan jälkeisiäkin muistoja - odotan innolla sitä aikaa kun muistellaan 70-lukua eri joululehdissä, aikaa jolloin itse elin lapsuutta.

Odotettu joululahja vanhemmiltani on kotiseutuni joululehti, Ilmajoki-Seura ry:n julkaisema Ilmajoen Joulu. Tämän vuoden joululehti on jo 57. vuosikerta.  Saan siis edes jotakin luettavaa joka joulu :)  Joka vuosi innolla lueskelen tarinoita entisajan Ilmajoesta ja ilmajokelaisista - löytyykö tänä vuonna tarinaa sukulaisista tai muuten tutuista ihmisistä.  Joka vuosi opin uutta Ilmajoen historiasta. Tähänkin joululehteen muutama ilmajokinen/ilmajokelaissyntyinen on kirjoittanut koskettavia runoja - ehkä minäkin jonakin vuonna uskallan jotakin tässä lehdessä julkaista.

Nykyisen kotipitäjäni joululehden, Lapuan Joulun sain tänä vuonna "joululahjaksi" Kyösti Vilkuna-seuran Kirjallisuuspiirin kautta - rohkenin tänä syksynä kansalaisopiston kautta tähän pännäpiiriin osallistua.  Tämä seura on julkaissut tätä joululehteä jo 46 vuoden ajan.  On ollut ilo ja kunnia kuunnella Kyösti Vilkuna-seuran jäsenten kirjoituksia ja runoja - olen itsekin rohjennut kirjoittaa ja lukea kirjallisuuspiirissä raapustuksiani ääneenkin.  Tässä joululehdessä heidän runoja ja tarinoita onkin hyvin paljon.  Myös Lapuan historiaa on kuvattuna - vielä on paljon opittavaa tästä nykyisestä kotipitäjästäni vaikka olemme täällä mieheni synnyinpitäjässä asuneet kahdeksan vuotta.


2 kommenttia:

  1. Tämmöiset paikalliset joululehdet ovat aivan uutta minulle, en ole moisiin törmännyt. Ehkä täällä Oulun korkeudella ei näitä harrasteta... vaikuttaa kivalta idealta. :)

    VastaaPoista
  2. Enpäs olekaan ajatellut että nämä joululehdet olisivat vain (etelä)pohjalaista perinnettä. Joululehti ilmestyy täällä lähes joka pitäjässä - tänä vuonna jäi kyllä Seinäjoen Joulu ilmestymättä, lehtiä kuitenkin kokoavat ihmiset talkoohengellä. Nämä ovat kyllä erinomaista historiankeruuta paikallisilta ihmisiltä ja paikkakunnilla joskus eläneiltä.

    VastaaPoista