tiistai 31. joulukuuta 2013

Sankarit

 
kuva antikvaari.fi-sivustolta
 
Marraskuussa aloitin lukemaan Johanna Sinisalolta toista romaania. Linnunaivot oli saanut kiinnostukseni herämään kirjailijan muitakin teoksia kohtaan. Tämäkin romaani on minulle tullut ns. ennakkokappaleena kirjakaupalle. Tämä versio on täysin kanneton, joten vasta nyt kansikuvaa googlettaessani näin se ensimmäisen kerran – mielikuvani Kalevala-teemasta selkiytyi.

Kirjan hahmojen nimet jo toivat Kalevalan mieleen – Mahti Saarelainen, Untamo Tuurikka, Seppo Ilmarinen/Ile Aerosmith.

Teksti on monitasoista – tarinoita tarinoiden sisällä, lehtijuttuja. Jokin voima vie minua eteenpäin vaikka teksti välillä on niin utopistista ja silti kiehtovaa.

Mahti Saarelaisen kuolema ja hänen äidin tapa herättää poikansa henkiin tuo mieleen Lemminkäisen ja hänen äidin ja mielikuvana tuon kuuluisan maalauksen.

Silti Mahti Saarelaisesta tulee mieleen myös Matti Nykänen mikä hiukan hymyilyttää lukiessani urheilusaavutuksista, alkoholin käytöstä ja laulajana toimisesta ja siitä miten häntäkin käyttävät toiset hyväksi.

Vesa ”Rex” Kuningas on välillä surullisen säälittävä hahmo mutta myöskin hyvin laskelmoiva ja itsekäs. Hän on mielestäni Kalevalan Väinämöinen haueleukaluukitarallaan. Hän laulaa myös ”suohon” Joakimin ja vie hänen siskonsa Oonan, Kalevalan Ainon.

Hänen tyttärensä Auroora kulkee tarinassa mukana mutta jää jotenkin sivuun kunnes ollaan kirjan lopussa.

Kaamea Zombie-koodi on kuin Sampo Kalevalassa jonka Seppo Ilmarinen takoo tässäkin tarinassa.

Rouva Alakorkee on kuin Louhi, Pohjolan emäntä ja hänen tyttärenseä Tytti Pohjola on Pohjolan tytär.

Kalevala on minulla yhä lukematta, joten en ilman Kalevalaseuran sivuilta katsomaani tietoa olisi osannut yhdistää kirjassa olevaa Kyllikki Saarta, Kalevalan Kylliksi. Ensimmäiseksi itselleni tuli vain mieleen Kyllikki Saaren murha.

Tässä kirjassa on niin monia hahmoja ja niin paljon upeaa ja kiehtovaa symboliikkaa että tämän kirjan voisin kaikesta huolimatta lukea uudelleen pohtien ja alleviivaten jokaisen kappaleen – kunhan ensin olen lukenut Kalevalan. Yksi haaste uudelle vuodelle.
 
Johanna Sinisalo: Sankarit, Tammi, 2003  (400 sivua)
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle
 
Maria A: kirjablogi, Kuvia ja sanoja, ovat kirjoittaneet blogeissaan tästä kirjasta.
 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti