lauantai 25. tammikuuta 2014

Småtrollen och den stora översvämningen


I morse var rolig att läsa upp Småtrollen och den stora översvämningen. Olen lukenut tämän kirjan, (Muumit ja suuri tuhotulva) suomeksi noin kymmenen vuotta sitten, joten tarina oli suurinpiirtein tuttu. Sen verran ruotsinkieleni on ruosteessa, etten ihan jokaista sanaa ymmärtänyt. Huomasin, että minun on helpompi ”ajatella” ruotsiksi kun luen tekstin ääneen.

Vanhemmiten olen yhä enemmän ihastunut Tove Janssonin mustavalkoisiin muumipiirroksiin kuin värilliseen japanilais-suomalaisen Muumilaakson tarinoita-animaatioon.

Piti googletella että milloinkas pikku otuksesta (Det lilla djuret) tulee Nipsu-niminen (Sniff), muiden muumitarinoiden lukemisesta kun on jo ehtinyt kulua kolmisenkymmentä vuotta.

Minulle tuli myös mieleen Jali ja suklaatehdas tätä kirjaa lukiessani, vaikka itse en ole Roald Dahlin kirjaa lukenutkaan. Kirjan tarina on kuitenkin tullut elokuvan (en ole toki sitäkään katsonut vielä) julkisuuden myötä tutuksi. Myös Luettua elämää-blogissa on samoja ajatuksia (googletin, että onko ajatukseni ihan tuulesta temmattu).

Jotkut muumimaailman hahmoista kuulostavat ruotsiksi kauniimmilta kuin suomeksi, kuten tässä kirjassa tapaamamme sinitukkainen tyttö Tulppaana. Hänen ruotsinkielinen nimi Tulippa on mielestäni kauniimpi vaikka suomenkielinenkin kuvaa tulppaanista ilmestyvää tyttöä.

Voin suositella tätä kirjaa, mikäli tuntuu hiukan ylivoimaiselta  (kuten minulla)  yrittää lukea ruotsiksi kirjaa. Tove Janssonin teksti on hauskaa ja sujuvaa – oudot sanat voi myöhemmin tarkistaa, mikäli ne jäävät vaivaamaan. Itselläni ei niitä matkan varrelle jäänyt. Uskon vahvasti, että yhä enemmän lukemalla ruotsiksi tulevat sanat på svenska yhä enemmän tutuiksi.

Seuraavaksi luenkin Kometjakten (Kometen kommer). Aion senkin ostaa itselleni, mutta oma budjettini ei salli ostaa tuota ensimmäisellä nimellä mainittua. Sen hinta on tällä hetkellä ainakin yhdessä antikvaarissa 350€. Tyydyn siis Kometen kommer-versioon hinnan ollessa alta 20€ kovakantisena.

Tove Jansson: Småtrollen och den stora översvämningen, Alfabeta,  2010
Bild: Tove Jansson
(Inlag i denna bok är en oförändrad faksimil av Småtrollen och den stora översvämningen, 1945)
Mistä hankittu: ostettu  verkkokirjakauppa Bookysta

3 kommenttia:

 1. Ajattelin aloittaa Tove Jansson -juhlavuoteen liittyvät lukupuuhat vasta keväämmällä. Tässäpä olisikin extrahaastetta, jos lukisi osan teoksista alkuperäiskielellä. :)

  Ps. Heitin sua haasteella blogissani!

  VastaaPoista
 2. Voi, kiitos, käynpäs kurkkaamassa :)
  Saa nähdä tuleeko jossain välissä "Tove-ähky" - tuska kun ei pääse/ehdi jokaiseen kiinnostavaan Tove Jansson-tapahtumaan/näyttelyyn jne. , kirjoja onneksi voi lukea vielä muulloinkin kuin vain tänä vuonna :)

  VastaaPoista
 3. Ai totta, tarinasta tuli tosiaan mieleen Dahlin Jali ja suklaatehdas! Kirjoitin muuten melkein samalla tavalla omassa Muumit ja suuri tuhotulva -bloggauksessani Toven piirroksista... :)

  VastaaPoista