Kirjavaras


”Olen vihannut sanoja ja rakastanut niitä ja toivon, että olen käyttänyt niitä oikein” (s. 543)

Tarinan kertoja on ainakin minulle sellainen, jota en ole aikaisemmin tavannut. Matkan varrella raotetaan pieniä hippusia tulevasta - se saa minut sydän pamppaillen odottamaan milloin se tapahtuu. Tarina tempaa mukaansa tai oikeastaaan tässä romaanissa on useampi tarina toisen tarinan sisällä tai rinnalla.

Saksalaistyttö Lieselin viha-rakkaussuhde sanoihin ja kirjoihin. Ystävyys juutalaismies Maxiin ja saksalaispoika Rudyyn. Pormestarin rouvan kirjasto ja papan harmonikka – toivoa Natsi-Saksan keskellä.

”Sanojen. Miksi niiden täytyi olla olemassa? Ilman niitä ei olisi mitään tällaista. Ilman sanoja Führer ei olisi mitään. Ei olisi ontuvia vankeja ei lohdutuksen tarvetta eikä maailmallisia temppuja, jotka parantavat oloamme.” (s. 527)
Jäin pohtimaan, miten vahva onkaan sanan voima – voimakkaampi kuin fyysinen voima.

Kirjavaras ”varastaa” kirjoja – millaista olisikaan elämäni, jos joutuisin varastamaan kirjan lukeakseni sen. Uskaltaisinko piilottaa kirjoja, jos nyt tulisi käsky hävittää kaikki kirjat.

Hitler-Jugend-nuoret – Lieselin ja Rudyn kapina. Fyysinen kurittaminen koulussa, kotona ja tappelut nuorten kesken.  Kuitenkin opettajistakin löytyi Rudyn puolustaja, Lieselin kasvattivanhemmat rakastivat syvästi Lieseliä, ehkä enemmänkin kuin omaa poikaansa joka oli natsi, varastelevan  nuorisojoukon lojaalisuus ja kunnioitus. 
Kirjasta on tulossa elokuva huhtikuussa - mielikuvieni Liesel on kyllä huomattavasti rosoisempi kuin tämä elokuvan Liesel.  Kuitenkin katson elokuvan aina omana taiteellisena teoksena.  Luulenpa, että tämän elokuvakin ostan myöhemmin dvd:nä itselleni.
Markus Zusak: Kirjavaras, Otava, 2008
(engl. alkuteos The Book Thief, 2005)
suom. Pirkko Biström
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle
 

Kommentit

  1. Onpa Kirjavaras nyt monien huulilla, ihan syystäkin kyllä :) Minä luin leffapokkarin ja koko ajan ärsytti se kannessa oleva kiiltokuvatyttö, Liesel kun oikeasti oli aika poikamainen ja ronskikin. Mutta odotan silti kovasti elokuvaa ja koitan olla ärsyyntymättä.

    VastaaPoista
  2. Minäkin luulin, että se oli jo elokuvateatterissa tammikuussa mutta tosiaan onkin vasta tulossa ensi-iltaan huhtikuussa. Ajattelin jo etsiväni tietoa että milloin ilmestyy dvd. :) Joo, minullekin tuli mielikuva Lieselistä enemmän poikatyttönä ja muutenkin kuvittelin henkilöt jotenkin kuluneimmissa vaatteissa kulkeviksi (liekö jokin kummallinen mielikuvayhtymä tällä viikolla katsomaani Copper-sarjaa jossa eletetään toki 1800-luvun puolella ja New Yorkissa). Elokuvatraileria katsoessa henkilöt olivat jotenkin liian siistejä mutta toivon, että kirjan sanoma ja tunne välittyisi elokuvassa - toisin sanoen toivon saavani herkistyä.

    VastaaPoista
  3. Minäkin luin tämän juuri, ihana kirja, tykkäsin kovin! =D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Runo vieköön

Kevätlukumaratonille 26.5.2018