tiistai 11. maaliskuuta 2014

Maurice


E. M. Forster on kirjoittanut tämän romaanin vuosina 1913-14. Kirja on julkaistu Englannissa vasta 1971, E. M. Forsterin kuoleman jälkeen. Kirjassa on myös vuonna 1960 kirjoitettu loppulause Maurice-romaanin kirjoittamisesta ja siitä miksi kirjaa ei voinut silloin 1914 julkaista eikä vielä 1960-luvullakaan.

Kirjan tarina kertoo nuoresta miehestä nimeltään Maurice. Hän tapaa yliopistossa Cliven, joka rakastuu Mauriceen. Maurice aluksi kieltää tunteensa. Hänen ja Cliven suhdetta kuvataan hyvin hienostuneesti ja 1910-luvun tapojen mukaisesti. Kirjan tarinassa ei tirkistellä heidän rakkauttaan vaan sitä kuvataan kauniiksi ja silti ahdistavaksi, rakkaudeksi, joka ei ole sallittua, rakkaudeksi, joka on pahasta sielulle. Clive ”parantuu” tästä sairaudesta, menee naimisiin naisen kanssa. Maurice murtuu ja kamppailee itsensä kanssa. Hänkin haluaa ”parantua” tästä ns. sairaudesta mutta tavatessaan riistavartija Alecin, hän tietää ketä rakastaa.

Kirjan tarinassa kuvataan aikaa milloin ei ollut soveliasta puhua seksuaalisista asioista, varsinkaan miesten kesken tapahtuvasta ja samaten on varmasti ollut naisten kesken tapahtuvan laita. Silti niistä tiedettiin ja kuten sanonta sanoo ”poissa näkyvistä, poissa mielestä” sopi sen ajan hienostoväelle.

Jotakin kaunista tuossa pidättäväisyydessä on. Sensuellin romanttista kuvausta miten Clive istui tuolissa ja Maurice istui käsinojalla ja lepäsi Cliven rintaa vasten. Tässä tarinassa ei todellakaan revitellä aktin yksityiskohdilla, eikä tarvitsekaan, se ei sopisi tähän tarinaan eikä ajankuvaan näistä ihmisistä.

Maurice ja Clive käyvät uskonnollis-filosofisia keskusteluja vaikka eivät haluakaan käydä kirkossa. Naisen asema tässä romaanissa on alhainen, Maurice määrää sisartensa elämästä.

Epäilin jaksanko tämän Forsterin romaanin lukea. Ajattelin, että miesten välinen rakkaus ei kiinnosta mutta oikeastaan rakkaustarinassa ei ole väliä sukupuolella vaan itse tarinalla.

Vielä yksi E. M. Forsterin suomennettu teos on lukematta, Talo jalavan varjossa.E. M. Forster: Maurice, Gummerus, 1987
(engl. Alkuteos Maurice, 1971)
suom.  Pirkko Talvio-Jaatinen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta

1 kommentti:

  1. Oi sentään, Talo jalavan varjossa on aivan ihana kirja. Minulla on hieman resuinen kappale omassa hyllyssä, mutta sisältä on täyttä kultaa. :) Ja leffaversionakin se on hyvä, pääosissa ainakin Emma Thompson. Mauricea en ole lukenut, mutta se jäi nyt hyvänä vinkkinä mieleen.

    VastaaPoista