maanantai 7. huhtikuuta 2014

Puiden tarinoita


Luin Puiden tarinoita parisen viikkoa sitten.  Mieleeni tuli lapsuudenkodissani olevat isoisäni puuhöylät.  En ehtinyt tavata äitini isää, sillä hän kuoli keuhkosyöpään kolme vuotta ennen syntymääni. Äitini on kertonut, miten taitava puuseppä hänen isänsä oli.  Oma isäni on tehnyt myös puusta puutarhakalusteita, erilaisia pöytiä ja pikku hyllyjä.  Lapsuudenystäväni kodista muistan kellarin, jossa hänen isällään oli höyläpenkki sekä erilaisia puutyökaluja.
Tästä tarinasta tuli mielikuvia Grimmin saduista, joista itselleni ei ole jäänyt mitään pelkotraumoja.
Kuitenkin Puiden tarinaa lukiessani, koin surua puusepän lasten puolesta - toisaalta isän menettäminen suljetun oven taakse vuosiksi voisi symbolisoida isän menetystä (kuolema, katoaminen, vanhempien ero).  Satujen avulla voi (aikuisenakin) käsitellä kipeitä asioita.
Puiden tarinan keisari toi mieleeni myös H.C.  Andersenin sadun Keisarin uudet vaatteet, vaikka tämä keisari ei ollut niin turhamainen.
Lukisin tätä tarinaa lapsilleni, jos he olisivat nyt vielä satujen kuunteluiässä.  He ehkä eivät pitäisi kuvituksesta, mutta olisi hienoa antaa lapsilleni elämyksiä myös pelkistetyimmistä kuvista kuin esimerkiksi Mauri Kunnas.  Tarinaa he olisivat varmasti kuunnelleet - ovat pitäneet aina hiukan jännittävistä ja surullistakin tarinoista.  Ja mielestäni olen osannut eläytyä tarinan lukemiseen. Ehkä jonain päivänä luen tämän Puiden tarinoita-tarinan lähimetsässä, Simpsiön vuoren juurella isojen mäntyjen ympäröimänä.
Kirjan ulkoasu on kaunis ja minusta vihreä nauha "kirjanmerkkinä" on kaunis, pieni yksityiskohta, kuten ovat kirjan kuvatkin, pelkistetyn ja kauniin yksityiskohtaisia.
Kirjan sisäkansien vihreät puunlehdet ovat myös ihastuttava yksityiskohta - kirjan voisi antaa lahjaksi vaikka minkäikäiselle henkilölle tahansa.
Kappaleiden "kalelavatyyliset" anfangit ovat koreat puukoristeiset.   Tarinasta tulee mielleyhtymä myös Kalevalan Sampoon.
Puiden "herääminen"  kuvaus toi tarinaan taikamaista kauneutta, ihmeitä jotka katosivat.

Iiro Küttner: Puiden tarinoita, Books North, 2014
kuvittanut: Ville Teräväinen
Mistä hankittu: arvostelukappale kustantajalta

Puiden tarinoista löytyy ihastuttavia blogitekstejä ja kuvia mm. seuraavista blogeista:
Lumiomena, Yöpöydän kirjat, Kirjakko ruispellossaEi kommentteja:

Lähetä kommentti