sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kylmän veden kaipuu ja muita harrastuksia

Vertaistukea keski-ikäiselle, nelikymppiselle naiselle. Suvi Aholan omaelämäkerrallista tekstiä – kolmilapsisen perheen äiti, kriitikko ja kirjailija. Luin viime syksynä Aholan Tietokone ja silitysrauta ja Iljan äidiksi 2000-luvun alussa. Pidän hänen tyylistään kirjoittaa elämästään, asioista jotka minuakin kiinnostavat – lapset, äitiys, kirjat, matkustelu ja puutarhakin.
Tunnen hiukan samaistuvanikin Suvi Aholan kiinnostuksen kohteisiin. Hän käy avantouinnissa – minä siitä vasta haaveilen, vaikka matka uimapaikalle olisi vain alle kilometri. Ehkä minä ensi syksynä rohkenen porukkaan mukaan. 

Avantouinti on tyypillinen näyte keski-ikäisten naisten syvästä, monitahoisesta halusta kunnostautua. Halusta todistaa, että kykenee yhä johonkin uuteen. Avantouinnissa pääsee esiin se vahvasti ruumiillinen toive, että nainen voisi vieläkin muuttua voimakkaammaksi, rohkeammaksi ja karaistuneemmaksi.” (s.86)

Iljan terapiaratsastuksen myötä hän haaveilee hevosen omistamisesta. Minä en ihan hevosen omistamisesta haaveile, mutta haaveilen ratsastavani jonain päivänä islanninhevosella.
Suvi Ahola kertoo tekevänsä pitkiä kävelyretkiä ulkoilureiteillä. Minä nautin kävelystä metsäpoluilla tai merkityillä luontopoluilla. Vielä kun oppisin suunnistamaan siten, etten eksyisi, uskaltaisin mennä hiukan reitin sivustakin. Tästä sain kyllä idean tehdä pidempiä kävelyreittejä kaupungillakin – tässähän voisi olla yksi ensi kesän matkailukohde, maakunnan kaupungit.
Suvi Ahola kirjoittaa Pieni Kävelykirjasto-kirjoista, joita ehti ilmestyä kolme. Nuo kirjat täytynee lainata kirjastosta. 

...kävelemisessä on tujaus kapinaa, niin kuin monissa muissakin keski-ikäisiä naisia kiinnostavissa harrastuksissa.
Kävelevä ihminen ei etene nopeasti, näkee vain yhden maiseman kerrallaan, ei voi surffailla tai shoppailla tai wappailla missään muualla kuin omassa päässään.” (s.106)

Niin, aina ei toimi Instagramin päivittäminen kävelyreitin varrella.... onneksi.
Tälläiset kolumni/päiväkirjatekstit ovat välillä piristävää ja rentouttavaakin luettavaa. Myös Leena Hietamies ja Mari Mörö ovat kirjoittaneet tämän tyylisiä kirjoja mökkielämästä, puutarhanhoidosta ja naisena olemisesta.

Suvi Ahola: Kylmän veden kaipuu ja muita harrastuksia, WSOY, 2001
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti