keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Pohojammaan akka kirjastoalan pääsykokehis Turuus

Son paree lähtiä Pohojammaalta Turkuhun päin aioos - päivää ennen jottei tartte aamuyöstä ajella. Ja paremmin jaksaa olla 9-17 skarppina.
Puolen päivän aikaan ajelin maanantaina  Lapualta Ilmajoelle vanhempieni luo.  Sieltä karavaani starttasi kohti Lietoa, Leporannan karavaanarialuetta.  Pienen mutkan kautta (navigaattoriinhan ei ole täysin luottamista) saavuimme kuuden tunnin ajon jälkeen rauhalliselle Leporannan alueelle. Matka sujui hyvin vaikka yksi läheltä piti tilanne oli alkumatkasta, kun hirvi meinasi tulla tielle.  Onneksi huomasin sen ja isäni ehti hiljentää vauhtia ja hirvi päätti kääntyä takaisin metsään. Käväisimme Turussa ICT-taloa katsomassa - maalaasakasta se näytti niin suurelta rakennukselta mutta eiköhän siellä joku neuvo jos en löydä heti oikea ovea.  :)

 Tässä vanhempieni asuntovaunu, jossa yövyin vanhempieni ja heidän kääpiösnautseri-Nellin kanssa Leporannan SF-Caravanalueella Liedossa.

Tiistaiaamulla kävelin lähimetsään.  Tein muutaman metsäjoogaliikkeen lintujen säestyksellä. Hengitin raikasta ilmaa ja halasin mäntyä - tunsin metsän voiman virtaavan.  Olin saanut virkeyttä päivän pääsykokeeseen ♥

Söin aamupalaksi marja-hedelmäsmoothien, jossa oli hiukan pinaattia ja vehnänorasjauhetta.  Olen n pari viikkoa syönyt aamupalana smoothien ja ainakin näin kesäaikaan se tuntuu virkistävältä ja riittävän täyttävältä aamiaiselta.  Pakkasin laukkuuni välipalaksi pähkinöitä ja tummaa suklaata sekä vesipullon.  Otin myös mukaan kirjan siltä varalta, että tulee odottelua.
Vartin yli kahdeksan olimme ICT-talon pihassa. Vanhempani lähtivät katselemaan Turun kaupunkia ja minä lähdin kävelemään kohti ovea.  Oven avattuani edessäni nousivat portaat seuraavaan kerrokseen ja vasemmalla puolella seinässä näytti olevan jonkinlainen opaskartta rakennuksesta.  Hetken sitä siinä katseltuani päätin kivuta portaita pitkin seuraavaan kerrokseen.
Ilmoittautuminen oli aulassa C-siivessä.  Olin tullut heti oikeasta ovesta, kun huomasin seinässä ison C-kirjaimen ja näin muitakin kuljeskelevan siihen malliin, että he todennäköisesti ovat kirjastopuolen pääsykokeisiin tulossa :) Aikaa olin hyvin, joten kävelin rakennuksen toiseen päähän ja löysin samalla lounasravintola Sodexon, jossa olin suunnitellut pitäväni lounastauon.  Ei se rakennus enää tuntunutkaan niin suurelta mitä ulkoapäin näytti. :)
Ilmoittautumisen jälkeen suuntasi vieressä olevan Delta-salin ovelle odottamaan kutsua kirjalliseen osioon valintakokeessa.  Pikkasen tuntui jännitystä, mutta yllättävän rauhallinen olin.
Kirjallinen koe oli kaksiosainen - esseevastaus yhteen aiheeseen, johon liittyi muutama artikkeli sekä motivaatiokirje, jossa sai kertoa miksi hakee tähän koulutukseen, miten suoriutuu opiskelusta, työstä ja perhe-elämästä ja miten suoriutuu opiskelutavasta (verkko-opiskelu ja etäpäivät). Ensin ajattelin etten saa tuohon esseetehtävään mitään järkevää, mutta mieleni pysyi rauhallisena. Luin artikkelin ja siitä se ajatus sitten lähti paperille. Vaan kyllä se kynällä kirjoittaminen on haasteellista - käsiala on pahasti ruosteessa, kun nykyisin harvoin kirjoittaa pidempiä tekstejä käsin ja miten helppoa olisi ollut poistaa ja lisätä väliin tekstiä tietokoneella! Motivaatiokirje oli helppo juttu - ainakin omasta mielestäni :) Kahden tunnin ajasta käytin 1 1/2 tuntia.
Poislähtiessä oven vieressä oli lista mihin aikaan on kenenkin suulllinen osio ryhmittäin ja missä luokassa. Laitoin ajan ja luokan numeron kännykän muistiin ja lähdin etsimään luokkaan jo valmiiksi. Itse kuuluin viimeiseen neljän hengen ryhmään, jonka aika alkoi 13.40.  Minulla oli siis 2 1/2 tuntia aikaa.
Hetken siinä käveleskeltyäni osasin päätellä, että on kivuttava seuraavaan kerrokseen.   Kiertelin vähän aikaa, kunnes törmäsin opastelappuihin ja löysin oikean luokan oven.
Nyt oli kaikki tarvittava löydetty ja voin mennä levollisin mielin lounaalle. Lounaslistaa olinkin jo katsonut valmiiksi netistäkin.  Valitsin salaattia ja Chili sin carnen, joka oli kasvisversio Chili con carnesta ja jälkkäriksi otin mansikkamaitorahkan.
Lounaan jälkeen käväisin pienellä happihyppelyllä ulkona, mutta kylmän sään takia en siellä kauan viihtynyt. Soitin pari puhelua - miehelleni ja isälleni.
Kävelin takaisin toiseen kerrokseen sen luokan lähettyville, jossa suullinen osio pidettiin.
Istuin toisen kirjaa lukevan pääsykokelaisen viereen - kirjastolaiset :) Muutaman sanan vaihdoin hänen ja toisen pääsykokelaisen kanssa.  Ilmeni, heitä ja muitakin kuunnellessa, että monella oli työpaikka kirjastossa. Olinkohan ainut, joka pyrkii opiskelemaan ilman työtä... no, tuo tilanne saattaa muuttua hyvinkin nopeasti.

Mukavan viihtyisältä näytti tuo ICT-talo. Ilmeisesti siellä kuitenkin ollaan jonkinlaista remonttia tekemässä, ainakin ulkona näytti sellaiselta.

Tiesin, että suullinen osio videokuvataan.  Muutama vuosi sitten olisin ollut hyvinkin jännittynyt tuosta tilanteessa ja olisin protestoinut sitä vastaan, mutta nyt  minulle ei ollut mitään merkitystä sille oliko siinä kamera vai ei.
Kokeen valvova opettaja kertoi miksi videokuvataan - juridisten asioitten takia, että on dokumenttia siitä, että ko. henkilö on osallistunut tähän valintakokeen osioon ja jos tulisi jotain valituksen aihetta, on dokumentti mitä olet puhut tässä koetilanteessa. Ensin sanottiin nimemme kun kamera lähti käytiin ja sitten aloitimme 15 minuutin ryhmätyöskentelyn annetusta aiheesta.  Aluksi olin ihan hiljaa ja mietin, että mitä tästä nyt sanoisin.  Jotakin sitten sain minäkin sanottua ja ryhmämme oli hyvin rauhallinen eikä kukaan puhunut toistensa päälle. Saimme tehtävän suoritettua. Sen verran huomasin, että jännitin kuitenkin tilannetta (ihmisiä ja kameraa) että puhuin normaalia hiljaisemmalla äänellä.  Vähän jäi tästä osiosta "uuno" olo, mutta en sentään ihan tuppisuuna kokeessa ollut!
Pääsykoe oli ohitse jo vähän yli kaksi. Pääsimme lähtemään kolme tuntia aikaisemmin arvioitua aikaa. Soitin isälle. He olivatkin tulleet jo Liedosta Turkuun asuntovaunulla.  ICT-talon parkkialueella oli riittvästi tilaa, joten he hakivat minut mukaan vaunu jo valmiina auton perässä.
Kotimatkasimme samaa reittiä takaisin. Kotona Lapualla olin 19.30.  Kiitos vanhemmilleni reissuseurasta ja majoituksesta ♥
Kotiin oli mukava palata - ehti jo tulla ikävä rakasta miestäni, lapsiamme ja Rita-koiraa ♥
Viitisenkymmentä meitä näytti valintakokeeseen osallstuneen. 50%:n mahdollisuus on opiskelupaikka saada, kun parisenkymmentä valittaneen.  Nyt odotellaan kesän ajan tuloksia - pääsenkö opiskelemaan Turun amk:hon vai kenties Oulun amk:hon, jonka laitoin kakkoshakutoiveeksi.  Vai täytyneekö yrittää ensi vuonna uudelleen....
Kaikinpuolin elämäni ensimmäinen päääsykoe oli mukava kokemus. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti