tiistai 6. toukokuuta 2014

Poika nimeltä Kuukivi

Tarinan ensimmäisellä sivulla jo hieraisen silmiäni ja tuijotan tekstiä uudestaan. Tällaista tyylitekstiä ja tämänlaisesta aiheesta (tai suoraan aiheeseen).... satujen Islannin taika katosi heti mielestäni. Mutta jokin saa minut jatkamaan lukemista. Mikä on tarinan tarkoitus, kuka on poika nimeltä Kuukivi.
Kirjan kappaleet ovat sopivan lyhkäisiä ja silti niissä sanoissa on voimakkaita ajatuksia ja kuvauksia.
Kirjan tarinan ajanjakso on 12.10-6.12.1918 sekä yksi päivä noin kymmenen vuotta myöhemmin, 9.7.1929. Historian tietämykseni oli puutteellinen, sillä kuvittelin espanjantaudin olleen vai joku kaukaisten maiden tauti tai tauti joka velloi ensimmäisen maailmansodan rintamilla.
Kirjan päähenkilön Máni Steinnin tarina on rankkaa luettavaa. Hän asuu orpona kaukaisen sukulaistädin luona pienessä vuokra-asunnossa. Rahaa ei ole, joten Máni myy itseään miehille.
Kaiken karuuden keskellä Mánia kiehtoo elokuvat ja elokuvateatterit. Kirjassa mainitaan monta elokuvaa ja elokuvantekijääkin – valitettavasti minun sivistyksessäni on aukko näiden elokuvien (jos ne ovat oikeasti olemassa? ) kohdalla paitsi Chaplin-elokuvia olen katsonut. Siksi kirjan teksti ei avaudukaan minulle täysin. Les Vampires elokuvasta löysin youtube-klippejä.
Mánin sairastuminen kuvataan hyvin surrealistisesti, vähän pelkäsin tarinasta tulevan liian vampyyrimainen – minä, kun en ole viehättynyt vampyyritarinoihin (joskus parikymmentä vuotta sitten katsonut Buffy vampyyrintappajaa ja lukenut muistaakseni yhden Pikku Vampyyri-kirjan :) ).
Máni Steinn selviää sairaudesta ja hänen seksuaalisuutensa paljastuessa häntä uhkaa kuolema, jonka hän välttää joutuessaan lähtemään maasta. Hänellä on tulevaisuus elokuvien parissa ja hän palaa kymmenen vuoden kuluttua toisen nimen turvin Islantiin.
En ole aikaisemmin lukenut islantilaisen kirjailijan kirjaa loppuun asti. Joskus parikymppisenä aloittelin Halldór Laxnessia ja jonkun naiskirjailijan teosta. Silloin en niitä jaksanut lukea loppuun. Ehkä nyt, lukukokemuksieni laajentuessa kiinnostusta lukea islantilaista nobelistiakin. Islanti maana on aina minua kiehtonut.
Sjónin muiden teosten aiheet vaikuttivat mielenkiintoisilta, joten varmasti luen nekin jossain vaiheessa.
Tänä iltana on mahdollista keskustella Lukeminen on pääsia-sivuston lukupiirissä tästä kirjasta klo 19-21. Tämän lukupiirin kautta minäkin kiinnostuin tästä kirjasta.
Kävin jo kurkistelemassa mitä muut kirjabloggarit ovat tästä kirjasta sanoneet. Kirjasta on jo kirjoittanut ainakin Erjan lukupäiväkirjaSjón: Poika nimeltä Kuukivi, Like, 2014
suomentaja: Tuomas Kauko
isl. alkuteos: Mánasteinn - Drengurium sem aldrei var til, 2013
Mistä hankittu: ostettu Lukulampun verkkokaupasta via BookyEi kommentteja:

Lähetä kommentti