torstai 12. kesäkuuta 2014

Armon piiri

Dekkariviikon aloitin yöpöytäkirjapinosta valitsemallani Jørgen Brekken Armon piiri-romaanilla.
Kirjan tarinassa liikutaan Norjassa 1520-luvulla sekä 2000-luvulla Amerikassa ja Norjassa.

Prologissa kuvataan äidin ja pojan kuolema nykyajassa – kirjan lopussa selviä keitä he olivat.
Tarina alkaa Bergenissä vuonna 1528. Kerjäläismunkki etsii parturia ja haluaa häneltä parturin veitset. Muutaman sivun jälkeen palaamme toisessa kappaleessa nykyisyyteen, Richmondiin Amerikassa vuonna 2010. Edgar Allan Poe-museon Efrahim Bond kohtaa museossa uhkaavan miehen. Miten hänen käy, sen saa tietää hiukan myöhemmin. Kolmannessa luvussa hypätään Trondheimiin vuonna 2010. Gunnerus-kirjaston turvallisuuspäällikkö Jon Vatten lähtee kotoaan työpaikalleen, jossa tapaa uuden työntekijän, kirjastonhoitaja Siri Holmin. Hän tulee Gun Brita Dahlen tilalle, joka on lähdössä toisiin työtehtäviin. Jälleen kirjailija antaa vain muutaman sivun vihjeitä Gunnerus-kirjaston tapahtumista. Palataan jälleen Trondheimiin vuodelle 1528 kerjäläismunkin pariin, mutta vain sivun verran. Kirjailija antaa vain pieniä johtolankoja mitä silloin on tapahtunut – on mahdotonta jättää kirjaa kesken, sillä haluan tietää mitä sitten tapahtui.
Neljännessä luvussa palataan takaisin vuoteen 2010 Trondheimissa. Jon Vatten ja Gun Brita Dahle keskustelevat ja nauttivat punaviiniä kohtalokkain seurauksin.
Seuraavassa luvussa ollaan jälleen Edgar Allan Poe-museossa Richmondissa Amerikassa. Museon siivoja tekee kaamean löydön. Vain pari sivua ja jälleen hypätään Trondheimin tapatumiin samana vuonna 2010. Jon Vattenin käyttäytyminen herättää epäilyksiä – mitä on tapahtunut Gunnerus-kirjastossa. Kirjan tarinassa kuljetaan siis kokoajan kahden aikakauden ja kahden maan tapahtumien välillä. 
 
Avainsana järkyttäviin tapahtumiin ovat Johanneksen kirja ja parturin veitset. Norjalainen poliisi Odd Singsaker ja amerikkalainen poliisi Felicia Stone päätyvät Norjassa tutkimaan yhdessä kammottavia murhia. 
 
Minua kiehtoi erityisesti vanhat kirjat, museot ja yliopistot. Järkyttävintä oli lukea siitä miten murhat tehtiin – en pystyisi katsomaan kirjasta tehtyä elokuvaa.
Minä en kyllä aavistanut kuka oli murhaaja... kirjailija onnistui ainakin minun kohdallani pitämään jännityksessä loppuun saakka.

Aion ehdottomasti ostaa Jørgen Brekken Uneton-romaanin, jossa norjalainen komisario Odd Singsaker tutkii jälleen murhaajaa. Tässäkin tarinassa kuljetaan nykyajassa ja 1760-luvulla. Olen tykästynyt näihin romaaneihin, joissa liikutaan eri vuosituhansilla. 

P.S. Kuinka sattuikaan tässä viime päivinä olla uutisissa miten oli tutkittu vanhojen kirjojen kansia/selkämyksiä ja todetttu että mistäs ne olikaan tehty.... 

   Jørgen Brekke: Armon piiri, Johnny Kniga, 2011
suomentanut: Katriina Huttunen
(norjal. alkuteos Nådens omkrets, 2011)
Kirjan päällys: Mika Tuominen
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti