perjantai 20. kesäkuuta 2014

Lukumaratoonarin mietteitä

Valmistauduin lukumaratoniin iltapäivänokosilla klo 20-22.  Laitoin yöpöydälle odottamaan ensimmäisen kirjan, Matti Mäkelän Hanhet.
Katsoin televisiosta Rikoksista pahin vai oliko se Castle - tyttärellä oli kapulan hallintavuoro.  En jaksanut keskittyä, kun ajattelin lukumaratonin aloittamista. Jännittävää oli seurata kännykän kellon ajan muuttumista 23.59 klo 0.00. :)
Siirryi olohuoneesta makkarin puolelle lukemaan - sai nukahtaa vaikka kesken kirjan lukemisen. :)
Kolmessa tunnissa luin 127 sivua - sen pidempi ei ollut tämä Hanhet.  Aloin nukkumaan ja luotin, että herään aamulla normaalisti - onhan minulla tuo nelijalkainen elävä herätyskello, joka haluaa aamuruokansa ja aamulenkkinsä.

Matti Mäkelä: Hanhet ja muita kirjoituksia, Otava, 1983
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Matti Mäkelä on kotoisin samalta paikkakunnalta kuin minä, Ilmajoelta.  Hanhet on hänen esikoisteoksensa.  Olihan jo aika minunkin tutustua kotiseutuni kirjailijaan.
Teos sisältää kymmenen kirjoitusta, kymmenen esseetä, joiden aiheet vaihtelevat hanhenkasvatuksesta tarkkailuluokan opettajan työhön, armeija-ajan tapahtumista rahapulan vaikutuksiin nuoren perheen elämässä.
Kappaleet olivat lyhyitä, onneksi.  Tämä teos ei oikein innostanut.  Oliko syynä jälleen miehen ajatukset vai aiheet.  Syksymmällä voisin lukea hänen muutkin teokset - ei yksi teos miestä pahenna.


Heräsin 6.30.  Annoin Rita-koiralle aamuruuan.  Tein itselle aamupalaksi Reissumies-leivän Gotler-makkaralla ja tomaatin viipaleilla.   Laitoin teevedenkeittimen päälle ja valmistin Forsmani vihreää Jasmiini teetä.  Nappasin yhden Malvialan minidonitsin ja muutaman vihreä viinirypäleen kulhoon.  Hain Lapuan Sanomat postilaatikosta.  Menin Rita-koiran kanssa terassille nauttimaan aamupalan.  Sää oli raikas ja aurinkoinen.  Käytin Ritan aamukävelyllä.  Siirsin puutarhatuolin auringonpaisteeseen riippupihlajaan eteen.  Aloitin toisen kirjan lukemisen noin klo 8.00.

Sinikka Salokorpi: Pölysokeriin piilotettu onni: matkakertomuksia, Ajatus, 2001
Mistä hankittu: lainattu: Kauhavan kaupunginkirjastosa

"Tämän kirjan tarinat ovat totta ja tarua, faktaa ja fiktiota. Kirjailijalla on tuo ihana oikeus antaa mielikuvituksensa leikkiä todellisissa ympäristöissä"  (s. 8)

Sinikka Salokorven matkatarinoissa kuljetaan Norjassa,  Suomen Lapissa, Espanjassa, Andeilla, Amerikassa, Kuubassa, Tunisiassa, Madagaskarilla, Egyptissä, Intiassa, Unkarissa ja Englannissa.  Lyhyissä matkatarinoissa vilahtaa historiallisia henkilöitä ja paikkoja sekoittuen fiktiivisiin henklöihin ja tarinoihin. 
Sopivan keyvttä lukemista minun makuuni. 

Kello 9.30 olin lukenut kirjan 192 sivua.  Kävin keittämässä miehelle aamukahvin.  Tyhjäsin ja täydensin astianpesukoneen.   Kolmanneksi kirjaksi valitsin runokirjan.  Viime kesänäkin lausuin runoja terassillamme.

Mawlana Rumi: Rakkaus on musta leijona, Basam, 2002
suomentanut Jaakko Hämeen-Anttila
(persialainen alkuteos: Kulliyyat-i-Shams ya Divan-i-kabir)
Mistä hankittu: lainattu   Lapuan kaupunginkirjastosta

Ilostutin naapureita ja satunnaisia ohikulkijoita lausumalla tämän teoksen kaikki runot.  No, hiukan se meni runon lukemiseksikin - ei runoa kerran lukemalla saa sitä oikeaa tunnelmaa ja tauotusta tehtyä. Ja parhaiten runonlausunta on silloin, kun olet oppinut runon ulkoa, etkä lue sitä paperilta.
Facebook-sivullani on yksi video lausumasta (lukemastani) Sydän ja sielu-runosta.  :) 
Kirjan lopussa Jaakko Hämeen-Anttila on selittänyt runojen merkityksiä.  Kirjasta löytyy myös jälkisanoina Mawlana Rumin elämästä muutama sivu.  Runoja lausuin 206 sivua ja loppusivut selityksineen luin normaalisti (sivulle 265)
Pidän Rumin runoista, mutta vasta nyt luin hänen runojaan kirjasta.  Tämän runokirjan aion hankkia itselleni.
Olen lukenut Elin Shafakin Rakkauden aikakirja, jossa päähenkilönä on mm. mystikko Rumi.

Mies ja tytär lähtivät puolen päivän aikaan ostamaan kaupasta lohen päiväruuaksi.  Minä pidin pienen tauon Rumin runojen jälkeen.  Mies lupasi laittaa uunilohen, joten minä päätin imuroida koirankarvat nurkista juhannukseksi.  :)  Sen kummempia juhannussiivoja emme aio tehdä tänä vuonna.

Ulkona sää viileni sen verran, että aloitin neljännen kirjan lukemisen olohuoneen sohvalla.  Valitsin Jukka Parkkisen lasten kirjan Karhukirjeitä Karvoselle.

Jukka Parkkinen: Karhukirjeitä Karvoselle, WSOY, 2004
Kuvittanut: Pia Westerholm
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Jukka Parkkinen taitaa hauskan sanataiteilun.  Karhukirjeitä lukiessa tulee hyvälle mielelle.  Taidanpa tänä kesänä lukea muutkin Karhukirjeet, kun kaipaan piristystä elämääni.

Klo 14.00 söin uunilohta, paahtoleivän ja suklaadonitsin jälkkäriksi.  Karhukirjeet (92 sivua) tuli luettua melko nopeasti.  Kolmen aikaan aloittelin viidettä kirjaa

Marja-Liisa Nevala: Mieleni talot: totta, tarua ja tulkintaa, WSOY, 2012
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Siirryin makkariin lukemaan tätä kirjaa klo. 15.00.  Luin tunnin verran, kunnes silmät alkoivat lupsahdella kiinni.   Otin tunnin nokoset.  Jatkoin lukemista.  Söin välipalaksi voileipäkeksejä.  Kurkkasin jälleen facebookin, twitterin ja instgramin.  Näihin aina laittelin väliaikafiiliksiä ja kuvia.
Unoset eivät paljon piristäneet.  Otin välipalaksi englanninkielisen sarjakuvan hauskasta Fred Bassetista.  Mietin että sanotaanki tätä koiraa myös Frediksi suomeksi vai oliko se suomennettu Reetu... kurkkasin googlesta, se onkin Retu :) 


Michael Martin: Alex Graham's Fred Basset 2003, Orion Books Ltd, 2003
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Fred-sarjakuvat piristivät ja saivat minut koiranomistajana hymähtelemään - näinhän se menee toisinaan labradorinomistajanakin.   Sarjakuvaklippejä oli 128 sivua.

Jatkoin Marja-Liisa Nevalan Mieleni talot-kirjan lukemista.  Lukumaraton alkoi lähestymään puolta väliä klo 18.00.  Väsymys alkoi pikku hiljaa painamaan.  Annoin Rita-koiralle iltaruuan, kävin sen kanssa ulkosalla.  Tytärkin tässä välissä lähti Kauhavalle poikakaverin luo juhannuksen viettoon.
Söin voileivän maidon kera.  Myöhemmin hiukan sipsejä ja jaffaa.  Lukeminen alkoi todella tökkimään, joten päätin vaihtaa kirjaa.   Nevalan kirjaa pääsin sivulle 245.

Viimeiseksi eli kuudenneksi kirjaksi poimin pinosta kirjan jossa oli kauniita kuviakin - sai leputtaa silmiä välillä kuvissa.

Eija Klaucke: Englantilainen puutarha: tunnelmia, tietoa, ideoita, Tammi, 2001
Mistä hankittu:  lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Nojatuolimatka englantilaisiin puutarhoihin piristi sen verran, että jaksoin lukea pari viimeistä tuntia puoleen yöhön saakka.  Pääsin sivulle 87.  

Näistä kahdesta kesken jääneestä kirjasta bloggailen sitten, kun olen ne lukenut loppuun.

24 tuntia intensiivisesti kirjojen parissa parilla unitauolla ja muutamalla ruokatauolla & someilulla oli jälleen mukava kokemus - mutta yksi maraton kesässä (vuodessa) riittäänee minulle. Ensi vuonna uudestaan!

Yhteenveto:
19.6.2014 klo 0.00 - 20.6.2014 0.00
5 kirjaa ja 2 keskenjäänyttä kirjaa
127+192+265+92+128+245+87=871 sivua

Viime vuonna luin 5 kirjaa, 2 novellia ja yksi kesken jäänyt kirja.  Sivuja kertyi 1042.  Kirja määrää pysyy hyvin samana, sivumäärä riippuu kirjasta.  Viime vuonna luin useamman romaanin. Tänä vuonna halusin lukea tietokirjoja enemmän (tietokirjoiksi luokiteltu kirjastossa).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti