lauantai 7. kesäkuuta 2014

Muistisairauden kanssa - Alzheimer arjessa

Tässä kirjassa Alzheimerin tautia tarkastellaan otsikon mukaisesti osana jokapäiväistä arkielämää” (s.9)
Kirjan sisältämä tieto on koottu kuten mosaiikkiteos, palasia sieltä ja täältä, monista kokemuksista vaikeasti muistisairaiden hoitotyössä, omaisten ja sairastuneiden omista kertomuksista ja lukuisista alan artikkeleista” (s. 9-10)
Kirjan on kirjoittanut Pirkko Telaranta. Hän on toiminut sairaanhoitajana muistisairaiden hoitotyössä ja heidän omaistensa ja ammattihenkilöstön kouluttajana.

Johdannossa kerrotaan lyhyesti Alzheimerin taudin historiasta ja pohditaan ihmisen vanhenemista ja miten siihen asennoidutaan.

Ensimmäinen osa käsittelee Alzheimerin taudin aiheuttajia, esiintyvyyttä ja oireita. Kirjassa on myös mukana Muistikysely potilaalle ja Muistikysely läheiselle.

Toinen osa käsittelee Dementiaoireita ja niiden etenemistä. Alzheimerin tauti luokitellaan varhaiseksi, lieväksi (kutsutaan myös nimellä lievä dementia), keskivaikeaksi (keskivaikea dementia) ja vaikeaksi (vaikea dementia) Alzheimerin taudiksi.

Kolmas osa käsittelee Mieliala- ja käytösoireita. Neljäs osa käsittelee Sosiaalisia suhteita työikäisen ja vanhuksen sairastuessa.
Nämä kaksi osaa antoivat minulle hyvin paljon tietoa miten suhtautua Alzheimerin tautia sairastaviin ja ymmärrystä myös heidän läheisilleen.

Viides osa käsittelee miten selvitä kotona eriasteisten Alzheimerin tautien kanssa. Kuudes osa käsittelee Hoitomuotoja ja -paikkoja sairauden edetessä.
Kirjasta saa kattavan katsauksen minkälaisia hoitomuotoja ja -paikkoja on Suomessa – asuinpaikkakunnalta saa tarkemmin tietoa, mitä ko. paikkakunnalla on vaihtoehtoina.

Seitsemäs osa käsittelee Dementoituvan ihmisen oikeuksia. Kahdeksas osa käsittelee Tukimuotoja sairastuneelle ja hänen läheisilleen.
Yhdeksäs osa käsittelee Muistisairaan eli dementoituvan ihmisen etujen valvomista.
Eevan ja Petterin elämänlaatumalli. Nettisivut Alzheimeria sairastavasta Eevasta ja hänen omaishoitaja-avomiehestään Petteristä. Tietoa ja tukea sairauteen. Sivulta löytyi myös muutenkin elämäniloista voimaa kaikkien elämään, suosittelen vierailemaan sivustolla!

Kirja on pintaraapaisu Alzheimerin tautiin, hoitomuotoihin, tukimuotoihin ja muistisairaan ihmisen oikeuksiin, mutta kirja antaa hyvät tiedot mistä saada lisätietoa kuten esim. Muistiliitto, Omaishoitajat ja läheiset ry, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto, Vanhustyön keskusliitto ja Punainen Risti (ystävätoiminta).

Pirkko Telaranta suosittelee myös luettavaksi seuraavia kirjoja:
Richard Taylor: Alzheimerin kanssa. Minun tarinan, Edita, 2008
Hanna Jensen: 940 päivää isäni muistina, Teos, 2013
Härmä ja Granö: Työikäisen muisti ja muistisairaudet, WSOY Pro, 2011
Lisa Genova: Edelleen Alice, WSOY, 2011


Pirkko Telaranta: Muistisairauden kanssa – Alzheimer arjessa, Auditorium, 2014
Kannen suunnittelu: Heikki Kalliomaa
Mistä hankittu: arvostelukappale kustantajalta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti