keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Talo jalavan varjossa

Talo jalavan varjossa (Howards End) kuvaa sisarusten Margaret (Meg) ja Helen Schlegelin (rakkaus)elämää 1900-luvun alussa Englannissa. Tarina alkaa Helenin kirjeillä Meg-siskolleen Howards Endistä. Helen on menossa naimisiin Paul Wilcoxin kanssa. Asia tulee yllätyksenä Margaretille ja Juley-tädille. Juley-täti lähtee Howards Endiin selvittämään asiaa. Juuri kun Juley-täti on jo lähtenyt kohti Howards Endiä, saa Margaret sähkösanoman Heleniltä ”Kaikki on ohitse. Toivon etten olisi kirjoittanut mitään. Älä kerro kenellekkään.”

Helen palaa Juley-tädin kanssa kotiin. He eivät kuitenkaan pääse eroon Wilcoxeista. Schlegelin naapuritalossa on huoneisto, joka on Wilcoxien hallussa. Rouva Wilcox vierailee Schlegelien luona. Vierailun jälkeen Margaret päättää kirjoittaa kirjeen rouva Wilcoxille, että ei olisi sopivaa tavata enää. Toisin kuitenkin käy. Margaret ja rouva Wilcoxin erikoinen ystävyys alkaa tästä ja kestää rouva Wilcoxin kuolemaan saakka. Rouva Wilcox ”testamenttaa” Howards Endin Margaretille, mutta Wilcoxit eivät aio tästä Margaretille kertoa. 

Parin vuoden kuluttua Wilcoxit palaavat jälleen sisarusten elämään. Margaret menee naimisiin herra Wilcoxin kanssa.
Pienen sattuman kautta sisarusten elämää koskettaa Leonard Bast, joka vaikuttaa myöhemmin hyvin ratkaisevasti Helenin elämään.
Miten käy Helenin, Margaretin ja Howards Endin – saako Margaret tietää mitä rouva Wilcox oli toivonut.
Kirjan tarinassa ihailin Margaretia, joka ei antanut herra Wilcoxin määrätä elämästään, vaikka tuohon aikaan miehet lähes tulkoon omistivat vaimonsa.

Nyt on kaikki Forsterin suomennokset luettuna, täyteneen katsoa saisiko kirjoista tehdyt elokuvat lainattua kirjastosta.

E.M. Forster: Talo jalavan varjossa, WSOY, 2.p., 1992 (1.p., 1953)
suomentanut: Eila Pennanen
(engl. alkuteos Howards End, 1910)
Mistä kirja hankittu: lainattu Ilmajoen kunnankirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti