tiistai 22. heinäkuuta 2014

Tähtiin kirjoitettu virhe


 Sain tämän kirjan SF Film Finlandilta Blogat-palvelun kautta.  Aloitin kirjan lukemisen rannalla pari viikkoa sitten.  Pääsin kirjan viimeiseen lukuun asti, kun jouduin pakosta keskeyttämään kirjan lukemisen. Vasta eilen sain luetuksi viimeisen luvun.  Jokin kumma tunne pidätteli minua lukemasta loppuun kirjaa - en vain saanut otetta uudelleen tähän kirjaan.  Oliko se, että kirjasta oli vain jäljellä viimeinen luku syy siihen, että jopa välttelin kirjaa.  Vai oliko syy se, etten pääsekään katsomaan juuri nyt kirjasta tehtyä elokuvaa - Jyväskylän/Tampereen kesäreissu peruuntuu (koiramme sairastumisen vuoksi sairauskuluja tuli useampi sata euroa).  Sain myös SF Film Finlandilta Finnkinoon kaksi Tähtiin kirjoitettu virhe-elokuvalippua.  Liput ovat voimassa toki syyskuun puoleen väliin.  Mutta onkohan sitten syyskuun alussa tulevan opiskelumatkani aikaan Oulun Finnkinossa tätä elokuvaa enää näytännössä - ensi-illasta ehtii kuitenkin kulua jo pari kuukautta.  Tai sitten käyn elokuvan katsomassa jossakin lähempänä olevissa elokuvateattereissa.
Tähtiin kirjoitettu virhe-romaanin tarina kertoo kahdesta nuoresta, Hazelista ja Augustuksesta.  Molemmat sairastavat syöpää.   He tapaavat vertaistukiryhmässä.
Hazelin ja Gusin keskustelut ovat älykästä huumoria - joku saattaisi kauhistellakin heidän kommenttejaan. Mietin, miten olisin suhtautunut tähän kirjaan, jos olisin lukenut sen teini-ikäisenä. Olisin todennäköisesti kyynelehtinyt enemmän ja ajatellut että elämä on niin epäreilua. Näin aikuisena elämän epäreiluuden käsittää vaikka ei sitä vieläkään aina hyväksy. Kyyneileitä tämän tarinan parissa en niin paljon vuodattanut, kun luulin herkkänä ihmisenä tekeväni.  Ehkä kuoleman kuvaaminen tässä kirjassa ei ollut sillä tavalla koskettavaa - voisi sanoa jopa perinteistä. Toisaalta miksi olisi pitänyt sitä kohtausta kuvatakkaan pidempään - lukijana voi kuvitella loput.
(Fiktiivinen) kirjailija Peter van Houten ja hänen (fiktiivinen) romaaninsa on tärkeä Hazelille. Myös Gus lukee kirjan.  He matkustavat Hollantiin Hazelin äidin kanssa tavatakseen Peter van Houtenin. Hazel haluaa tietää miten kirjan tarina jatkuisi - vaan miten sujukaan kirjailijan tapaaminen.
Niinkuin moni muukin lukija/toimittaja on näyttänyt pohtivan, että onko tuo Peter van Houtenin romaani sittenkin oikeasti olemassa.  Tunnustan miettineeni lukiessa, että tuo kirja olisi luettava.  Luin kirjailija John Greenistä artikkelin jossa hän sanoo että kaksi hänen lempikirjaansa ovat kytköksissä tähän kuvitteellisen teokseen.  David Foster Wallace’s Infinite Jest ja Peter De Vries’ The Blood of the Lamb.  Kumpaakaan kirjaa ei ole suomennettu.
Toinen mielenkiintoinen asia Peter van  Houtenissa on, että hän kuuntelee ruotsalaista räppiä. Kirjailija John Green pitää myös ruotsalaisesta räpistä.  Afasi och Filthy on todellakin olemassa ja näköjään tuo kirjassa mainittu kappale on Tähtiin kirjoitettu virhe-elokuvan musiikkia. Tässä youtube-video Bomfalleralla-kappaleesta:

Hazelin ja Gusin rakkaustarina koskettaa minunkin sydäntäni. Yhdessä sanassa on yllättävä voima ja se sana tässä romaanissa on:
John Green: Tähtiin kirjoitettu virhe, WSOY, 2014
(alkuperäinen teos: engl. The Fault of Our Stars, 2012)
suomentanut: Helene Bützow
Mistä hankittu: arvostelukappale SF Film Finland via Blogat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti