perjantai 22. elokuuta 2014

Itsemurhan sanakirja

Sain kustantajalta toukokuun lopussa arvostelukappaleen e-kirjana.  Olen lykännyt kirjan lukemista/selaamista kahdesta syystä.  En ole tullut sinuiksi läppäriltä lukemisen kanssa - tarvitsen jonkinlaisen muun lukulaitteen e-kirjoja varten.  Lukulampussa onkin mielenkiintoinen artikkeli E-kirjojen lukulaitteista .  Mikäli tulen tarvitsemaan tablettia muutenkin, on se minun valintani e-kirjojen lukemiseen - ehkäpä sellainen hankitaan yhteiseksi joululahjaksi :)
Toinen syy miksi en ole kyennyt tarttumaan (selailemaan läppäriltä) on kirjan aihe. En ole lukenut itsemurhista kertovia kirjoja aikaisemmin muuta kuin joitakin romaaneja ja elämäkertoja, joissa joku kirjan henkilöistä on päätynyt itsemurhaan.  Itsemurhasta puhuminen on jotenkin tabu asia, josta ei haluta puhua tai sitä hävetään - jotkut jopa tuomitsevat itsemurhan tehneet ihmiset.  Näyttelijä/koomikko Robin Williamsin itsemurha viime viikolla on saanut kuitenkin ihmiset ajattelemaan (ja toivottavasti ymmärtämään ) miten joku päätyy näin äärimäiseen ratkaisuun elämässään.  Henkilökohtaisistakin syistä itsemurhasta kirjoitetut tietokirjat kiinnostavat - nyt en vain ole ihan varma onko tämä kirjan sellainen mikä pitäisi lukea saadakseen enemmän tietoa ja ymmärrystä itsemurhasta.
Itsemurhan sanakirja on nimensä mukaisesti sanakirjamainen teos.
Jo ennen ajanlaskumme alkua kirjailijat ovat kirjoittaneet tarinoita itsemurhista kuten kirjan ensimmäinen kirjailija Achilles Tatius (n. 100-200 eKr.) teoksessaan Leucippe and Clitophon (kreikkalaista mytologiaa). Kirjassa on myös sanoja, joilla on jonkilainen yhteys itsemurhaan kuten ahdistelu, alkoholismi, luokkasyrjintä. Näiden sanojen kohdalla selitetään miten ne liittyvät kirjan teemaan.  Kirjasta löytyy myös itsemurhia käsittelevät elokuvat  esim. Rakkaus Roomassa (L’innocente, 1976).  Sanakirjassa on Elokuvat-termikin, jossa kerrotaan miten kirjan tekijä on kerännyt kirjaan itsemurhia käsittelevät elokuvat elokuvatietokantaa ylläpitävältä sivustolta. Tässä kohtaa mainitaan myös muutama kirjassa olevista elokuvista.  Kirjan lopussa oleva aiheenmukainen (elokuvat, kirjat, kirjailijat, näyttelijät jne.) aakkosellinen hakemisto olisi oiva apu hakiessa tietyn aihepiirin nimiä. Nyt kirjan lopussa on vain yksi aakkosellinen hakemisto.
Suomenkieliseen käännökseen on lisätty muutama suomalainen julkisuuden henkilö, joka on päätynyt tavalla tai toisella itsemurhaan.  Itsemurha käsitteenä on hyvin laaja tässä teoksessa.  Itse en ole ajattelut Juice Leskisen varsinaisesti kuolleen itsemurhaan mutta kirja haastaakiin pohtimaan mitä tarkoitetaan käsitteellä itsemurha. 
Harakiri, kamikazet ovat varmasti useammalle tuttuja japanilaisia käsitteitä vaan tiedättekö mitä tarkoittaa termi ekologinen itsemurha?  Tämäkin termi on Itsemurhan sanakirjassa selitetty  - kaikki sanat eivät siis suoranaisesti liity fyysisen ihmiseen.
Enpä ole Emmaus-liikkeen historiaankaan aikaisemmin perehtynyt - siitä sain lyhyen infon tässä kirjassa.
Kirjassa on Viktor E. Frankl mainittu, josta juuri Anna Perhokin puhui luennollaan.  Hän oli lukenut Franklin teoksen Ihmisyyden rajalla.  Olen itsekin kirjan lukenut parikymppisenä.  Aion lukea kirjan uudelleen - mielenkiintoista nähdä miten ajatukseni kirjasta ovat vuosien varrella muuttuneet.
Myös eläimet ovat sanakirjassa hakusanana kuten hevonen mutta ei koira, onhan niitä tarinoita kun koira ei suostu lähtemään kuolleen omistajansa haudalta minnekään.
Kyberitsemurha-termi oli minulle uusi mutta sen merkityksestä olin kuullut.  En kyllä kirjassa olleesta italialaisesta pojasta, joka kirjoitti itsemurhastaan blogia (miten siihen valmistui, miksi sen tekee jne.).
Kirjassa on myös Lähteet-hakusana jossa sanotaan:
 "Itsemurhateemaa tutkittaessa tulee siitä saatavissa olevaan lähdemateriaaliin suhtautua samankaltaisella kriittisyydellä kuin minkä muun tahansa alan lähdeaineistoon. Jotkut kirjoittajat ovat taipuvaisia pitämään lähes jokaista kuolemaa itsemurhana ja tästä syystä onkin syytä suhtautua varauksella joissakin teoksissa esitettyihin, huomiota herättävän näyttäviin itsemurhaepidemioihin."

Itsemurha aiheena kiinnostaa edelleen ja haluan siitä tietoa enemmän ymmärtääkseni miksi elämä päättyy näin radikaaliin tekoon. Ja ehkä osatakseni olla  paremmin tukena itsemurhan tehneen läheisillekin.   Tämä kirja ei kuitenkaan ollut minulle sopiva.  Tunnen jostain syystä kirjaa selatessani jonkinlaista ahdistusta ja olen yhä ristiriitaisin mielin, kirjoittaakko tästä tänne blogiini mitään.  Ehkä kirja kuitenkin pitää ajatella jonkinlaisena hakuteoksena, kun haluaa etsiä merkitystä joillekin itsemurhaan liittyville sanoille tai hakee pikatietoa esim. kirjailijasta, joka tehnyt itsemurhan tai kirjoittanut itsemurhaa käsittelevän romaanin.  

Kirjasta on myös Maijan ilmestykset-blogissa

Carlos Janin: Itsemurhan sanakirja, Radium-kirjat, 2014
suom.  Anne Dougan
(esp. alkuteos: Diccionario del suicidio, 2008)
Mistä hankittu: arvostelukappale (e-kirja) kustantajalta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti