tiistai 5. elokuuta 2014

Lèon ja Louise

Kirjailijan isoisän tarinaan perustuva romaani kertoo ranskalaisesta 17-vuotiaasta pojasta nimeltä Lèon Le Gall, joka lopettaa koulunsa ja lähtee Saint-Luc-sur-Marnen asemalle sähköttäjä-apulaiseksi. Pyörämatkallaan hän kohtaa tummatukkaisen vihreäsilmäisen tytön.  Hän ei saa mielestään tyttöä ja tapaakin hänet uudelleen Café du Commercessa muutaman viikon jälkeen.  Näin alkaa Léonin ja Louisen tarina vuonna 1918. Louise on konekirjoittajana pormestarin toimistolla.
Ensimmäinen maailmasota on loppupuolella, kun Léon ja Louise joutuvat pyörämatkalla saksalaisten tykistötuleen.  Léon löydetään mutta Louise on kadonnut ja hänen epäillään menehtyneen.
On vuosi 1928, Léon työskentelee poliisilaitoksen laboratoriossa Pariisissa. Hän on naimisissa Yvonnen kanssa ja heillä on lapsia. Léon ei ole saanut Louisea mielestään kuluneina vuosina.
Eräänää päivänä Léon uskoo nähneensä Louisen. Hän kertoo siitä vaimolleen, joka vaatii häntä etsimään naisen.
Léon ja Louise tapaavat jälleen erotakseen useaksi vuodeksi, näin Léon vastahakoisesti joutuu suostumaan Louisen pyyntöön.
Toinen maailmansota lähestyy, saksalaiset valtaavat Pariisin. Louise pakenee kultalastissa olevalla laivalla Afrikkaan.
Lèon joutuu työpaikallaan saksalaisen sotilaan henkisen uhkailun uhriksi - järkyttävintä on miten julmuutta voi kietoa hyvien sanojen ympärille, tarkoittaen kuitenkin pahaa.
Léon kuitenkin kapinoi myymällä saksalaiselta saamansa kahvin ja auttamalla toisia ihmisiä nimettömänä.
Sodan lähetessä loppua Léonin perheineen on lähdettävä Pariisista etelään turvaan. Häntä tulee varoittamaan Martin, yksi heistä joita Léon on auttanut.
Louise on sodan aikana kirjoittanut kirjeitä Afrikasta Léonille. Louisen kirjeet kuljettavaat häntä tarinan mukana. Yvonne tietää kirjeistä. Hän kovettaa itsensä selvitäkseen saksalaisten miehityksen ajasta ja siitä, että hänen miehensä rakastaa yhä Louisea.
Sodan päätyttyä he palaavat Pariisiin. Yvonne ei jaksa olla enää kiinnostunut mistään, hän vain enimmäkseen on kotona sisällä.  Yvonne lihoo ja sairastuu syöpään, mutta hän ei halua sairautta hoidettavan.
Léonilla on yhä se vene, jonka sain yhdeltä mieheltä, jota hän auttoi. Louise pääsee vihdoinkin lähtemään Afrikasta. Hän menee Léonin kotiin, jossa tapaa Yvonnen.  Yvonne kertoo Lèonin olevan veneellään.  Seuraavina vuosina Léon ja Louise tapailevat veneellä.
Yvonne kuolee ja vuoden kuluttua hänen kuolemastaan Léonin ja Louise lähtevät veneellä matkalle. Léon ja Louise ovat vapaita rakkaudessaan. Kirjan tarina päätty tähän - lukijana saan kuvitella heidän matkaansa vuosien varrella.
Kirjan tarina alkoi Léonin hautajaisista vuonna 1986 - Louise on vielä elossa, hän käy jättämässä hyvästit Léonille.
Léonin ja Louisen rakkaustarina on kaunis mutta samalla surullinen - kaiken se rakkaus kestää.
Tästä kirjasta saisi koskettavan elokuvankin.

Alex Capus: Léon ja Louise, Atena, 2012
(saksl. alkuteos Léon und Louise, 2011)
suomentanut: Heli Naski
kansi: Emmi Kyytönen/Karppi design
mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalleEi kommentteja:

Lähetä kommentti