sunnuntai 17. elokuuta 2014

M.A. Castrén ja Siperian kielioppi

Sarjakuvan aiheen on oltava riittävän kiinnostava saadakseen minut lukemaan sarjakuvia. Katselin kirjaston aikuisten osaston sarjakuvahyllyä, joka oli sopivasti lähellä yhtä lempikirjaosastoani eli runokirjahyllyä. Sarjakuvan nimen perusteella nappasin tämän kirjan hyllystä ja päätin aiheen perusteella kokeilla sarjakuvan lukemista - löytyi sieltä muutama muukin kiinnostava sarjakuva, niistä kuulette myöhemmin.

Sarjakuvassahan on kuvitus tärkeämmässä osassa - onhan sellaisiakin sarjakuvia, joissa ei ole tekstiä lainkaan. Jo sarjakuvan kansi antaa oman mielikuvansa sarjakuvan tyylistä.  M.A. Castrén ja Siberian kielioppi-sarjakuvan kuvitukseen kaipasin värikuvia, kuten sarjakuvan kannessa on käytetty. Tokihan olen oppinut lukemaan mustavalkosarjakuvaklippejä sanomalehdestä nuorempana (nykyään luen tosi harvoin sarjakuvia lehdestä, ehkä näiden albumien myötä kiinnostus sanomalehtien sarjakuviinkin palaa). Sarjakuvalukemiseni oli hieman ruosteessa, koska aluksi minun oli vaikeata keskittyä kuviin. Huomasin lukevani sarjakuvien tekstit ja unohdin tarkastella mitä kuvassa tapahtuu.  Muutaman sivun jälkeen lukurytmi kuvan ja tekstin kanssa alkoi sujumaan.  Päähenkilön ja sivuhenkilöiden sarjakuvahahmot menivät välillä sekaisin - sarjakuvan lopussa oleva infosivu selkeytti.  Mukava yksityiskohta oli sivujen alalaidassa kulkeva oma lisätarina. 
Kaunokirjoitusmainen kertojateksti oli välillä hankala hahmottaa, täytyi arvata muutama sana. Kuitenkin pidin ulkoasultaaan siitä, että kertoja- ja puhekuplatekstit olivat eri fonteilla.
Sarjakuvan tarinassa oli sopivasti dramatiikkaa ja huumoriakin. 

Sarjakuvan kuvat ovat Pentti Otsamon  . Hänen on mm. julkaissut muitakin sarjakuvia.  Sarjakuvien nimien perusteella ei minua vielä kiinnostanut tutustua muihin teoksiin. 
Sarjakuvien tekstit ovat Pauli Kallion.  Hänen muut sarjakuvat ovat minulle tuntemattomia - minun tietämykseni sarjakuvista on muutenkin hyvin rajallinen. 

  En ole tutustunut Castrénin elämäkertaan mutta nimi oli kuitenkin kuulosti tutulta. Tämän sarjakuvan myötä luen varmasti lähdekirjallisuutena ilmoitetut teoksetkin:
Arvi Arjatsalo: Siperian kutsu. Kertomus M.A. Castrénin kahdesta tutkimusmatkasta, Otava, 1991
M.A. Castrén: Tutkimusmatkoilla pohjolassa. Matias Aleksanteri Castrénin matkakertomuksista suom. ja johd. kirj. Aulis J. Joki, WSOY, 1967
B. Estlander: Mathias Aleksanteri Castrén: hänen matkansa ja tutkimuksensa, Otava, 1929
Markku Löytönen (toim.): Matka-arkku. Suomalaisia tutkimusmatkailijoita, SKS, 1989
Uolevi Nojonen: Matkatoverit. M.A. Castrénin matkassa, Kirjayhtymä, 1979

Pauli Kallio (teksti) ja Pentti Otsamo (kuvat): M.A. Castrén ja Siperian kielioppi, Otava, 2008
Kansi: Pentti Otsamo
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti