tiistai 26. elokuuta 2014

Minna & Miehet - Minna Canthia sarjakuvina

Kuusi miessarjakuvataiteilijaa tulkitsee Minna Canthia.  Valitsin kirjaston sarjakuvahyllystä tämänkin sarjakuvan pelkästään aiheen perusteella.  Minna Canthin Kootut teokset (Köyhää kansaa - Kauppa-Lopo - Hanna - Lain mukaan - Lehtori Hellmanin vaimo) olen lukenut ja tämä kirja on omassakin kirjahyllyssä.  Sarjakuvien tulkitseminen oli todennäköisesti helpompaa, kun saatoin arvella mikä tarina on taustalla.

Ensimmäinen sarjakuva on Jyrki Nissisen tekemä Köyhää kansaa.  Minna Canthin tarina tuodaan 2000-luvulle tässä mustavalkosarjakuvassa.  Mikäpä on muuttunut yli sadan vuoden aikana - ihmisestä välittäminen vai onko? Kuvat ovat selkeitä ja samaten teksti. Kykenen lukemaan tekstin ja keskittymään kuvan sanomaan.

Toinen sarjakuva on Jyrki Heikkisen Epäluulo. Tästä sarjakuvasta tuli mieleen Kauppa-Lopon tarina. Sarjakuvan klipeissä kuvataan voimakkaasti miehen mielen kiemuroita - kuvat puhuttelevat, sanoja ei tarvita jokaisessa kuvassa.  Ensin kuvista tuli mieleen liika epäselvyys, mutta toisen kerran katsellessani sarjakuvaa löysin kuvista tuo miehen mielen sanoman.  Jyrki Heikkisen runoteos Kalevanpoika, Otava,  2010 vaikutti kiinnostavalta. Täytyypä katsoa, löytyykö teos lähikirjastoista.

Kolmas sarjakuva on Jope Pitkäsen Kiss & Tell. Tragikoominen sarjakuvaelma legendaarisen suomalaisen naiskirjailijan ja savolaisen sarjakuvapiirtäjän salaisesta rakkaudesta Kuopion kaupungissa armon vuonna 2007. Tämä sarjakuva oli suosikkini. Tässä oli sellaista huumoria, joka kolahti minuunkin. Oli hauska bongata tuttuja sarjakuvahahmoja klipeistä - osaa sarjakuvataiteilijatkin näköjään "kuittailla" toisilleen. :)

Neljäs sarjakuva on Reijo Kärkkäisen Eräs Puijolla käynti. Tämä sarjakuva liittynee Hannan tarinaan. 

Viides sarjakuva on Petteri Tikkasen Hemmo. Tämän Canthin tarinan olen mielestäni lukenut myös vaikka sitä ei tuossa kootut teokset-kirjassa olekaan.  En nyt muista tarinan nimeä mutta se mitä tässä  muurahaishemmolle tapahtuu on jäänyt tarinasta mieleen. Tämän tarinan saattaisi jaksaa lukea nuorikin vaihtoehtona novellille. Pidän Tikkasen selkeistä sarjakuvapiirroksista joilla on vahvat ääriviivat.  Hänen muitakin sarjakuvia voisin vilkaista pelkästää kuvien takia, vaikka tarina ei välttämättä kiinnostaisi.

Kuudes sarjakuva on Pentti Otsamon Kuoleva lapsi.  Liittyykö tämäkin tarina Köyhää kansaa-novelliin. Tämä sarjakuva on koskettavin.  Edellisen sarjakuvan, jonka luin oli myös piirtänyt Pentti Otsamo.  Yllättävän äkkiä löytää "kynänjäljen" tunnistaessaan tutuhkon sarjakuvataiteilijan.

Sarjakuvasta ovat myös bloganneet Koko lailla kirjallisesti ja Kirjakaapin kummitus


Minna & miehet - Minna Canthia sarjakuvina, Asema, 2010
Jyrki Heikkinen - Reijo Kärkkäinen - Jyrki Nissinen- Pentti Otsamo - Jope Pitkänen - Petteri Tikkanen 
Kansi: Pentti Otsamo
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti