keskiviikko 27. elokuuta 2014

Tuhat sanaa arabiaksi

Kirjaan, joka kirjahyllyssäni on, liittyy usein jonkinlainen tarina siitä, miksi olen kirjan ostanut/saanut.  Tuhat sanaa arabiaksi on yksi niistä kirjoista, joihin liittyy oman elämäni historia tai tarkemmin sanottuna isäni historiaa.
Isäni on ollut töissä Saudi-Arabiassa vuosina 1976-77. Hän työskenteli siellä nosturiautonkuljettajana Vise Ky:n työntekijänä - ehkä tiedättekin VS-yhtiöiden (Vesi-Seppo) konkurssitapauksen. Hän lähti Suomesta täysin ummikkona lentäen Heathrow lentokentän kautta Saudi-Arabiaan.  Isäni ei osannut edes englantia.  Hänellä oli vain lappusia joissa luki englanniksi "en osaa englantia opastakaa minut tähän koneeseen".  Saudi-Arabiassa toki oli muitakin suomalaisia työntekijöitä mutta myös arabialaisten kanssa oli työskenneltävä.  Pärjätäkseen maassa ja osatakseen ajaa nosturiautolla useita kilometriä ihan yksin määränpäähän, oli jotenkin opittava arabian kieltäkin. Isäni osaa yhä arabiaa ja muistan kuinka hän sitä tapasi puhua Suomessakin tavatessaan Saudi-Arabiassa olleita työkavereita.  1990-luvulla isäni ja äitini olivat lomamatkalla Turkissa ja yhdessä liikkeessä kauppias oli hämmästynyt suuresti, kun isäni olikin osannut puhua arabiaa :) Minullekin isäni opetti muutamia sanoja kuten koira ja turpa kii :D Ja opin minä laskemaan yhdestä kymmeneenkin.  Olin silloin 5-6-vuotias, kun isäni oli Saudi-Arabiassa.  Muistoina Saudi-Arabiasta on koriste-esineitä, koruja, pienoislippu ja vaatteita sekä valokuvia.  Tässä muutama valokuva Saudi-Arabiasta ja yksi kuva minusta, jossa ylläni on isäni tuoma vaate.
Minä 15-vuotiaana (1986) isäni Saudi-Arabiasta äidille tuomassa upeassa samettisessa asussa, jossa kultakirjailut - muistan, että tuo asu oli aika painava kantaa.  Asu on yhä äidillä säilytyksessä ja minulle se sitten aikanaan siirtyy säilytykseen. Ehkä sen joskus vielä ylleni laitan.  Onhan tuo niin kaunis pelkästään kaapissa pidettäväksi.

Tuhat sanaa arabiaksi kuuluu Nemo-kustannuksen Tuhat sanaa-kirjasarjaan. 
Linkistä pääsee kirjasarjan sivustolle, jossa on jokaisen sarjaan kuuluvan kirjan kielen ääntämisohjeet sanoista, jotka ovat kirjassa.  Tuhat sanaa-kirjasarja on luokiteltu lasten tietokirjaksi, mutta tämä sopii hyvin nuorelle tai aikuisellekin alkusysäykseksi uuteen kieleen tai mielen virkistämiseksi jo tuttuunkin kieleen.  Kirja on kuvasanakirja, jossa on pelkästään kuvan vieressä ko. kielen sana kirjoitettuna.  Tuhat sanaa arabiaksi-kirjassa sana on ensin arabialaisilla kirjaimilla ja sen alla latinalaisin (eli meidän kirjaimin) kirjoitettuna.  Kirjan lopussa on sanasto, joka on vain arabia-suomi ja en nyt ihan tuota aakkosjärjestyslogiikkaa ymmärrä.  Suomi-arabia-sanastokin olisi ollut mukava lisä.  Nyt, jos haluaa etsiä jotakin sanaa, on selattava kirjan kuvat.  Kirja on käännös englanninkielisestä teoksesta First Thousands Words in Arabic.  Kuvat eivät välttämättä ihan sopivimmat olleet suomalaisten elämään, mutta kyllä sieltä kissa ja koira löytyivät ja kameli tietysti arabilaisiin maihin liittyen.
Miksi sitten ostin tämän kirjan, enkä muunlaista sanakirjaa tai oppikirjaa.  Ostin kirjan viime vuonna alekirjalaarista, kun kirjoittelin siihen aikaan elämänkaarikirjoittamisen kurssilla isäni elämänvaiheista 1970-luvulla, jolloin hän oli Saudi-Arabiassa.  Kirjasarjaa olin selaillut työssäni kirjakaupassa ja erityisesti Tuhat sanaa suomeksi oli kesällä suosittu ostos lapsille, joilla on sukujuuria Suomessa, mutta eivät osaa itse suomea.   Ostaisinko itselleni kirjasarjan muita osia? Kyllä saatan ostaa (mikäli niitä vielä jostakin on saatavilla) muutkin erikoisemmat (eri kirjoitustyylit) kielet kuten venäjä, kiina ja japani.  Kielten opiskeluun, oppiakseen enemmän toki tarvitsisin ensinnäkin kielikurssin ja kurssiin sopivan oppikirjan, mutta tämä kirjasarja on näppärä katsaus uuteen, itselle tuntemattomaan kieleen.

Heather Amery: Tuhat sanaa arabiaksi, Nemo, 2011
kuvitus: Stephen Cartwright
suomentanut: Nina Tarvainen
arabian kielen asiantuntija: Jouni Harjumäki
(alkuteos engl. First Thousands Words in Arabic, 2010)
Mistä hankittu: ostettu alekirjana INFO Kauhavan kirjakaupasta 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti