torstai 11. syyskuuta 2014

Kometen kommer

Kometen kommer on julkaistu 1946 nimellä Kometjakten (ja myös nimellä Mumintrollet på kometjakt). Kirjan tiedoissa sanotaan, että Kometen kommer on "i omarbetad version" Kometjakten-teoksesta.  Olisin ostanut käytettynä Kometjakten/Mumintrollet på kometjakten-version, mutta 350€ (tai Ruotsissa 4500 kr) eli n. 490€) on minun kirjabudjetilleni liian paljon. Pitääpä joku kerta Oulun reissulla käydä selaamassa, että miten ensimmäinen versio eroaa tästä Kometen kommer-versiosta - onko mahdollisesti eri piirroksia?
Olen lukenut suomennoksen Muumipeikko ja pyrstötähti 10-12-vuotiaana.  Jonkinlainen mielikuva tarinasta on jäänyt, lapsen mielessä pyrstötähti kuulosti pelottavalta.  Saatoinpa luulla, että nyt tännekin tulee tuollainen komeetta.
Olen lueskellut tätä Kometen kommer-kirjaa koko kesän. Ruotsinkieli on ollut melko helppoa ymmärtää, mutta en ole ollut "muumituulella",  moni muu kirja on kiinnostanut enemmän.

Muumit ovat rakentaneet sillan joen yli, juuri siihen kohtaan missä on Piisamirotan koti. Erään rankkasateisen illan jälkeen Muumipappa löytää Piisamirotan oveltaan litimärkänä. Piisamirotta sanoo:
"Jag är Bisamråttan,  sa den eländiga varelsen med svag röst. En hemlös bisamråtta. Halva huset sprack när ni byggde er bro över floden. Det gör förstås ingenting. Andra halva har regnat bort. Det gör ännu mindre.  För en filosof är det alldeles detsamma om han lever eller död men efter den här förkylningen är det mycket osäkert hur det ska gå med mig..."  (s. 19)

Piisamirotan "filosofoinnit" ovat hauskoja - tulee mieleen Nalle Puhin Ihaa.

Muumipeikko ja Nipsu lähtevät lautalla seilaaman jokea pitkin. Matkalla he tapaavat Nuuskamuikkusen.  Alkuteoksessa Tove Jansson käyttää Snusmumriken lisäksi pelkkä mumrik-sanaa. Suomeksi se kait olisi sitten "muikkunen".  Muumipeikko ja Nipsu menevät Nuuskamuikkusen kanssa granaattilouhokseen . Nipsu hurmioituu kiiltävistä kivistä.  Ja hän kysyy Nuuskamuikkuselta ovatko kivet hänen.   Nuuskamuikkunen vastaa:
"Så läng jag bor här, sa Snusmumriken obekymrad. Jag äger altt jag ser och känner mig glad åt. Hela jorden om du vill."  (s. 37)

Nuuskamuikkunen on pohdiskelija - nauttii elämästä, ilman maallisen omaisuuden omistamisen tuskaa.  Hänelle riittää teltta, piippu ja huuliharppu, vene ja onki.

Nuuskamuikkunen lähtee Muumipeikon ja Nipsun mukana lautalla.  Seuraavaksi he tapaavat Hemulin, joka pelastaa heidät joen putouksesta. Hemuli tutkii hyönteisiä niin intensiivisesti, ettei hän edes tajua pelastaneensa Muumipeikon, Nipsun ja Nuuskamuikkusen.   He kysyvät tietääkö Hemuli, onko tämä paikka "Ensliga Bergen" (en nyt muista miten tämä on käännetty suomeksi). Mutta Hemuli tietää vain, että täällä paljon mielenkiintoisia yöperhosia. Eikä hän myöskään tiedä missä on observatorio. Hemulia kiinnostaa vain yöperhoset.  Nipsu hiukan kujeilee Hemulin kustannuksella, kun hän ei tiedä mikä on komeetta.
"Vi letar bara efter kometer, sa Sniff. Är de sällsynt? frågade Hemulen intresserad.  Det kan man säga, svarade Snusmumriken. En vart hundrare år ungefär. Oerhört, sa Hemulen. En sån borde man få tag i. Hur det ser de ut?.....  Ännu en fråga, mina lärda vänner, hur livnär sig denna märkvärdiga insekt? Av hemuler, sa Sniff ock fnissade. Hemulen blev röd i ansiktet."  (s. 50)

Nuuskamuikkunen kertoo Muumipeikolle niiskuista. En muistanut, että he voivat vaihtaa väriä kuin kameleontit.  He matkaavat kohti observatoriota, jossa saavat professoreilta tietää milloin komeetta tulee. Muumipeikko on löytänyt kultaisen nilkkakorun, jonka Nuuskamuikkunen tietää kuuluvan Niiskuneidille.  Observatorin professorit sanovat, että Niiskuneiti on ollut täällä - Muumipeikko on jo niin ihastunut Niiskuneitiin, että unohtaa kysyä komeetasta, joten Nipsun on käytävä siitä kysymässä.  He jatkavat matkaansa, kunnes Muumipeikko kuulee Niiskuneidin huutavan apua.  He tapaavat myös Niiskuneidin veljen, Niiskun, joka huutaa: kamala puska syö minun siskoni! Muumipeikko hyökkää myrkyllisen puskan kimppuun Nuuskamuikkuselta saaman monitoimiveitsen kera huutaen hassunhauskoja "kirosanoja":

"Mark-krypare! Diskborste! ropade Mumintrollet..... Pott-borste! skrek trollet. Gamla råttsvans-pest! Du är som en mardröm efter en middag på en självdöd gris!" (s. 75)

Muumipeikko, Nipsu, Nuuskamuikkunen, Niisku ja Niiskuneiti matkaavat takaisin kohti Muumitaloa.  Ennen komeetan saapumista, he lähtevät rannalle ja yöpyvät luolassa.   Myös Piisamirotta tulee heidän mukaansa, vaikka ensin olikin sitä mieltä että se on turhaa. Ja sitten onkin komeetan aika:
"Och i samma sekund kom kometen ner över jorden, glödande och insvept i eld, och petroleumlampan föll omkull i sanden och slocknade. Klockan var precis 42 minuter och 4 skeunder över åtta."  (s. 147)

Kuinka sitten Muumilaakson ja koko maailman kävi, tuhosiko pyrstötähti sen - sen saatte itse selville kun luette tämän tarinan.

Seuraavaksi onkin vuorossa Trollkarlens hatt, kirjabudjettini menee nyt enimmäkseen opiskelukirjoihin, joista osan haluan ostaa itselleni, joten taidanpa laittaa joulupukille postia - toivon Tove Janssonin Trollkarlens hatt-kirjaa joululahjaksi :)
 Joulua odotellessa voinkin aloittaa Tove Janssonin romaanien lukemisen.  Ensimmäisenä on vuorossa Kuuntelija.   Nämä kirjat luen ensiksi suomeksi.  Kirjaa saisi ostettua käytettynä, mutta en taida näihinkään malttaa vielä sijoittaa lähes 100€/teos.  Kirja löytyy omasta kirjastostakin.

Tove Jansson: Kometen kommer, Schildts, 2010 (ilm. 1968)
kuvitus: Tove Jansson
kansikuvan suunnitellut Tove Janssonin kuvasta Jukka Aalto/Armadillo Graphics
Mistä hankittu: ostettu uutena Booky-verkkokaupasta 


2 kommenttia:

  1. Pohdiskelet sanaa 'mumrik' ja käännät sen Nuuskamuikkusen nimen mukaan 'muikkuseksi'. Se on huono idea.

    Mumrik on ruotsin kielen sana. Se tarkoittaa kummallista, jopa vastenmielistä ihmistä. Tai vanhanaikaista ja pedanttista ihmistä. Tai yksinkertaista ja mumisevaa miestä. Tai nuuskaavaa miestä!

    Snusmumrik tarkoittaa nuuskaukkoa ja jopa ilonpilaajaa.

    Muumikirjoissa on paljon Tove Jassonin omasta elämästä johdettuja nimityksiä, joten snusmumriken saattaa olla Toven käyttämä/tuntema ihan ystävällinen nimitys.

    VastaaPoista