keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Leif Blomqvistin Puutarhailta 2.9.2014 Lapualla

Eilen illalla oli Jokilaakson matkailupuutarhan kannatusyhdistyksen järjestämässä Puutarhaillassa. Luennoitsijana oli tietokirjailija Leif Blomqvist Blomqvistin Taimisto Oy:stä. Aiheena oli hedelmäpuut, marjat ja ruusut. Minun viherpeukaloni on melko raakiles, mutta ainakin tänä kesänä onnistuin pitämään hengissä ostamani tomaatin taimen - tomaattejakin on kasvanut ja kypsynyt :) Omenapuita meidän pihassa on kaksi kappaletta - harmi, kun en älynnyt ottaa omenia mukaan, niin olisin saattanut saada varmuuden, että mitä lajeja nuo meidän omenat ovat. 
Leifin tunnenkin serkkuni kautta, jonka mies hän on :) Tänäkään kesänä en sitten päässyt käymään heidän taimitarhalla - toivottavasti ensi vuonna ehtisimme tekemään pienen retken Lepplaxiin, matka kun ei ole täältä kovin pitkä.

Leif Blomqvist kertoi omenalajikkeista erinomaisin kuvaesimerkein, että minäkin en-niin-taitava-puutarhanomistaja ymmärsin. Luentoa elävöitti myös hauskat ja mielenkiintoiset tarinat omenoista. Omenalajikkeiden lisäksi sivuttiin omenapuiden hoitamista. Vielä voisi vanhaa omenapuuta leikata tässä syyskuun alussa - meidän omenapuut tosiaankin tarvisisivat lisäleikkausta.
Heräsi mielenkiinto erikoisempia hedelmäpuita/pensaita kohtaan kuten kriikunat.  Jos vain pieneen puutarhaamme sopisi, olisi ihana saada kirsikkapuu ja luumupuukin.
Marjoista jäi mieleen Neilikkomarja, Saskatoon ja Otson karkki eli "jättipuolukka", jota voisi kasvattaa kivikkokasvina.
Marjapensaita kyllä mahtuu takapihalle mustaherukan, punaherukan ja puolikuolleen karviasmarjapensaan viereen.

 Ensi keväänä ilmestyy suomennos Leif Blomqvistin ruusukirjasta Rosor i Norr (Leif Blomqvist, 2014)  Työnimi kirjalle on tällä hetkellä Pohjoisen ruusut - ihastuttavan kaunis ruusukirja, jossa tietoa mitkä ruusut kasvavat parhaiten täällä ja miten mitäkin ruusulajeista hoidetaan.  Tämän kirjan ostan äidilleni ensi vuonna äitienpäivälahjaksi :)
Ihastelin upeita ruusunkuvia samalla, kun kuuntelin Leif Blomqvistin tietoa ja tarinoita pohjoiseen sopivista ruusulajeista. Vaikken tuosta meidän ruusupensasaidasta kovin paljoa pidäkään, haluaisin jotakin ruusuja puutarhan puolellekin - isäni pitää myös ruusuista enemmän kuin äitini :)

Äidille ostin omistuskirjoituksella Puutarhan hedelmäpuut-kirjan, joka häneltä vielä puuttui. Teen varmaankin noista kolme kirjasta jossain vaiheessa oman blogipostauksen, kun lainaan niitä äidin kirjahyllystä. :)Kiitos Jokilaakson matkailupuutarhan kannatusyhdistykselle ja Leif Blomqvistille mielenkiintoisesta ja mukavasta puutarhaillasta! Minut saa toistekkin osallistumaan puutarha-aiheiselle luennolle - ehkäpä näistä se minun viherpeukalokin kypsyy raakileesta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti