lauantai 13. syyskuuta 2014

Opintoja ja kirjoittajaryhmän tapaaminen

Viikon verran on kirjasto- ja tietopalvelun opintoja opiskeltuna Oulun ammattikorkeakoulun KIR Suomi-verkkoryhmässä.  Ensimmäinen verkkoluento AC-luokassa oli maanantai-illalla. Vähäsen jännitti, että löydänkö moodlesta oikean oppiaineen ja miten pääsen verkkoluennolle.  Kiitos opiskelutoverien, löysin minäkinövä Tietotekniikka työlineenä 2-oppiaineen ac-luokan.  Onneksi on keskusteluryhmät missä voi kysellä neuvoja. Melko hyvin netti toimi, eikä pahemmin yhteys pätkinyt. Nappikuulokkeillakin onnistui kuunnella tyydyttävästi, mutta tilasin mikrofonilliset kuulokkeet, kun lasten pelikuulokkeet eivät toimikaan, kun ovat xboxille ja pleikkarille tehdyt, ja he tarvitsevat niitä usein itsekin. Luennon onneksi voi kuunnella nauhoitteenakin myöhemmin.  Exceliä käymme läpi ja paljon on unohtunut monen vuoden takaisten kurssien jälkeen -  kirjakauppatöissä ei kovin montaa excel-taulukkoa tarvinnut tehdä itse. 
Nyt osaan aika hyvin etsiä tietoja oikeasta paikasta - opiskelijaintra Oivasta osaan mennä moodleen ja ASIO-opiskelijaliittymään ja webmailikin löytyy helposti. Vielä en ole yhtäkään tehtävää palauttanut, mutta eiköhän se onnistu isommitta ongelmitta.  Moodle, jota olen käyttänyt koirankoulutusohjaakoulutuksessa muutama vuosi sitten oli hiukan erilainen ja yksinkertaisempi. Mutta periaatteen kuitenkin tiesin, niin ei ihan outo juttu ollut moodlen käyttäminen.
Tiistai-illalla verkko-opintoina oli Asiantuntijaviestintää ja Kirjastojen tietojärjestelmiä.  Mielenkiintoisia luentoja kummatkin.  Asiakirjastandardi olikin jo aika päivittää 2000-luvulle 1980-luvulta! Kirjastojärjestelmät vaativat hiukan enemmän pohdintaa. Siitä on parikymmentä vuotta aikaa kun olen kirjastossa työskennellyt.  Kurssiaineistoa lukiessa muistui mieleeni Ilmajoen kirjastossa ollut silloinen ensimmäinen kirjastojärjestelmä Nixdorf Kitt.  Käytännössä nuo kirjastojärjestelmät varmasti selkiintyvät enemmän. Toivottavasti pääsisin mahdollisimman pian aloittamaan ammatillisen yleisen työharjoittelun.  Hiukan byrokratiapäätöksiä on vielä minun kohdallani kesken eri viranomaisten kanssa - toivottavasti päätös on kuitenkin myönteinen, etten joudu keskeyttämään opintoja.  Näihin verkko-opintoihin ei saa opintotukea ja toisekseen meidän taloudellinen tilannekaan ei kestäisi pelkästään opintotukea minun tuloinani.  Ihanne ja tavoite onkin saada kirjastoalan töitä vaikka ihan lyhytaikaisiakin opintojen aikana.
Keskiviikkoillalla aloitimme Kirjallisuus I-verkko-opinnot. Yksi lempioppiaineistani, vaikkei mikään oppiaine tunnu tylsältä saati liian vaikealta.  Tehtävä onkin tässä oppiaineessa valmistella ryhmätehtävä. Pikkasen jännittää miten osaan käyttää ac-luokkaa tehtävän suunnittelussa ja esittelyssä, mutta onneksi sieläkin voin chattailla, jos on epävarma, että kuulevatko tai näkevätkö muut mitä teen.
Annettuja muitakin tehtäviä olen alustavasti kirjoitellut ja lukenut kursseihin suositeltuja oppikirjoja ja muuta kurssiaineistoa.
Torstaina ja perjantaina ei olekaan verkko-opintoja, joten hyvin on ollut aikaa opetella päivärytmiä enemmän sellaiseksi kuin olisin päivisin töissä.  Perjantai-illalla hiukan väsymys tuntui ja aivot kävivät ehkä liikaakiin kierroksilla.  Mietinkin, että olenko ottanut liikaa kirjoittamistehtäviä opiskelujen lisäksi. Harrastuskirjoittamiset ovat kuitenkin vapaaehtoisia, joten jos en opiskeluilta niitä jaksa tehdä, niin se ei haittaa.

Tiista-illalla en päässyt Kyösti Wilkuna Kirjallisuusseuran kirjallisuuspiirin, koska minulla oli verkko-opintojen toinen päivä menossa.  En vielä ensimmäisellä viikolla viitsinyt jättä luentojen kuuntelemista nauhoituksiin. Myöhemmin voin sitten katsoa, jos muut kirjoitusjutut tai kirjajutut menevät päällekkäin, niin voin kuunnella luennon myöhemmin.
Torstai-illalla alkoi Kauhavalla Järvilakeuden kansalaisopistossa verkossa suoritettava Kirjoittajaryhmä. Ensimmäinen kerta oli lähitapaaminen.  Opettajana toimii Jussi Matilainen.  Yllätyin, että meitä on ryhmässä ympäri Suomen. Mutta näinhän se on mahdollista verkossa opiskellessa. Mukavia kurssitovereita oli saapunut paikalle.  Teimme pienen kirjoitusharjoituksen ja pelasimme lopuksi hauskaa luovuutta stimuloivaa peliä nimeltään Dixit.  Olen toki peliä myynyt kirjakaupassa, mutta nyt vasta pelasin sitä ensimmäisen kerran. Aluksi tuntui, etten keksi mitään sanaa tai sanoja korteista ja miten osaa arvata oikean kortin. Menin kuitenkin intuition mukaan ja aika hyvin sillä tavoin pärjäsin.  Pitää vaan uskaltaa heittäytyä mukaan ja tarttua ensimmäisiin sanoihin, jotka mieleen tulevat.  Parin viikon päästä on tämän kirjoittajaryhmän ensimmäinen verkkotapaaminen.  Katsotaan miten saan aikaiseksi kirjoitusta - aihe tuntui aluksi vaikeahkolta, mutta eiköhä siitä jotain saa aikaiseksi. Toki voi aina muutakin kirjoittaa tai olla kirjoittamattakin. Ryhmän jäsenistä osa onkin jo julkaissut kirjan tai kirjoja.  Mielenkiinnolla tutustun heidän kirjoihin ja kirjoittelen tänne blogiini, mitä ajatuksia kirjat minussa herätti. Täällä blogin puolella en aio kommentoida edelleenkään mitään kirjojen rakenteesta tms.  Haluan yhä pitää blogini kirjaesittelyt enemmän lukupäiväkirjamaisina.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti