tiistai 18. marraskuuta 2014

Kuu taskussa : nuorten romaani

Marttojen kirjaklubin yhtenä marraskuun kirjailijana on Sirpa Kähkönen. Kirjklubi-ilta oli jo, mutta en opiskelujeni takia sinne voinut tällä kertaa osallistua.  Mutta kirjanhan voi lukea koska vaan. Eilen sain Kuu taskussa-kirjan luettua loppuun.  Marraskuun lukuhaaste ei näytä kovin montaa kirjaa tuottavan loppuun luetuksi - no, haasteet ovat aina vapaaehtoisia, eikä niistä tarvitse ottaa stressiä, jos ei saakaan jotain lukuhaastetta suoritettua (toisin on opintopisteiden kanssa :) ).

Meillä taisi kirjastonkin lukupiirissä jonakin vuonna olla myös Sirpa Kähkösen romaani luettavana (olisiko ollut Kuopio-sarjaan kuuluva). Silloin painoi kiireisin aika kirjakaupassa, joten se kirja jäi kesken.  Minulla on nyt toinenkin Sirpa Kähkösen kirja lainassa - katsotaan miten ehdin sitä lukemaan (ikuisuusprojektini Kalle Päätalokin on ollut jo monta viikkoa jäissä...).

Kuu taskussa on luokiteltu nuorten aikuisten romaaniksi (84.2 NA) paikkakuntani kirjastossa. Pikaisesti katsoen näyttää muissakin kirjastoissa olevan luokiteltuna samalle osastolle.  Silloin kun itse olin kirjastossa töissä 1990-94 ei ollut eritelty nuorten aikuisten romaaneja erikseen - oli vain nuorten kirjat ja lastenkirjat.  Löysin Tuusulan kirjaston blogista mielenkiintoisen blogikirjoituksen Nuorten (ja) aikuisten kirjat jossa pohditaan miten toisinaan on vaikeata rajata/päättää mikä romaani menee nuorten osastolle ja mikä nuorten aikuisten osastolle.  Minullekin on ollut melko vieras tämä nuorten aikuisten osasto, mutta taidanpa sieltä hyllystä lainata toistekin luettavaa.

Kuu taskussa : nuorten romaani on Sirpa Kähkösen esikoisromaani.  Tarinan pääosassa on 15-vuotias Martin, joka harrastaa balettia. Hänen isänsä on matkusteleva muusikko ja hän kutsuukin isäänsä etunimeltä.  Se nyt ei ole kovin ihmeellistä - näinhän oikeassakin elämässä haluavat toimia toiset lapset/vanhemmat.  Mutta itselle vain tästä etunimen käytöstä kuvastui tunne, että Martin ja hänen Jan-isänsä eivät olleet kovin läheisiä. Martininin äiti on kuollut.  Janilla on uusi vaimo, Laura ja heillä on kaksi yhteistä tytärtä. Lauran kanssa Martin tuntuu puhuvan enemmän, sillä onhan hän läsnä arjessa, toisin kuin Jan-isä.
Tarinanassa kuvataan melko perinteisesti (tai siltä näin keski-ikäisestä akasta tuntuu) ihastumista ja rakastumista, vaikkakin Martin rakastuu itseään vanhempaan naiseen, Ainoon.  Aika nopeasti arvaan tarinan kuvion - sen mitä Ainon menneisyydessä on tapahtunut.
Parasta kirjassa on Martinin tunteiden kuvaaminen ja se miten nuori on lopettamassa yhdeksättä luokkaa - minne siitä lähteä.  Myös balettiharrastus on kuvattu ei-stereotyyppisesti. Tarinassa kuvataan maallikon näkökulmasta hyvin millaisia ovat balettiharjoitukset.
Martinin perheen parisuhdejutut olivat aika perusjuttua - sitä usein aika normaalia elämää.
Akateemisen elämän kuvaus oli ironista - minulle maailma on outo, joten voi olla että, kuvittelen sen toisinaan liian romanttiseksi.  Vaan miksei sielläkin maailmassa ole ilkeitä öykkäreitä, kuten muuallakin.

Kuu taskussa oli sellainen kirja, jonka jaksoi lukea loppuun, mutta ei tästä mitään isompia fiiliksiä syntynyt - toisaalta tarviiko jokaisen kirjan aina niin säväyttääkään.  Myönteistä oli kirjassa oli pojan tarina ja hänen tunteidensa kuvailu.

Sirpa Kähkönen: Kuu taskussa : nuorten romaani, Otava, 1991
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastosta


Seuraavassa blogissa on myös luettu Kuu taskussa:
(enemmän on luettu Kähkösen aikuisten romaaneja)

Lähiöneidon lokikirjaSirpa Kähkösesta on kirjoittanut upean blogipostauksen:

Kirsin kirjanurkka 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti