torstai 4. joulukuuta 2014

Luku- ja opiskeluhaasteita

Marraskuussa oli lukuhaasteena lukea joka päivä  kolmisenkymmentä sivua kaunokirjallisuutta. Tästä haasteesta en selvinnyt läheskään joka päivä - luin välillä oppikirjoja, tietokirjoja, aikakauslehtiä ja sanomalehtiä.  Saattoipa jokin päivä mennä niinkin, että ainut teksti mitä lueskelin olivat facebook-päivitykset :)

Marraskuiset kaunokirjalliset lukuhetkeni sisälsivät:
Sanni Antelo: Ihmeelinen taulu 56 sivua
Frank McCourt: Seitsemännen portaan enkeli  152 sivua/398, jäi kesken lukupiirikirja
Orvokki Autio: Kotipesä 251 sivua
Etelä-Pohojalaanen vitsiceeree (äänikirja)
Jouni Hynynen: Paskapuhetta (äänikirja, 2 cd:tä) jäi kesken
Sirpa Kähkönen: Kuu taskussa 299 sivua
 Miguel de Unamuno: Pyhän miehen uhri 111 sivua
Lasse Lehtinen: Hiihtävä hautaustoimisto 221 sivua
Johann Ludvig Runeberg: Vänrikki Stålin tarinat: jälkimmäinen kokoelma 145 sivua

Nelisenkymmentä sivua päivää kohti kaunokirjallisista lukuhetkistäni kertyi kuitenkin. Kirjastoalan opiskeluuni kuuluu tammikuussa Kirjallisuusseminaari lähipäivillä Oulun ammattikorkeakoulussa. Meille on annettu lista kirjoista, joista olisi luettava vähintään kymmenen kirjaa. Minä haluaisin lukea kaikki 20 kirjaa, mutta en taida ehtiä :) Toki voin lukea niitä sitten vielä kirjallisuusseminaarin jälkeenkin.  Olen tehnyt kalenteriini jokaiselle päivälle merkinnät mitä kirjaa luen minäkin päivänä 100 sivua.  Kirjaseminaarikirjojen lisäksi luen muihin oppiaineisiin liittyvää kirjallisuutta ja sitten on kesken muutama muukin romaani.  Joka päivälle olen merkinnyt kaksi kirjaa, mistä on luettava 100 sivua. Melkoinen urakkaluku on menossa, mutta näinhän minä olen lukenut muutenkin - monta kirjaa kesken yhtäaikaa.  Saapi nähdä tuleeko jonkun kirjan kohdalla käymään niin, että en malta laskea kirjaa kädestäni ennenkuin se on loppuun luettu.  Aikatauluni opiskelujen ja muun elämän kanssa ei nyt kuukauteen sitä kyllä salli - paitsi joulupäivinä :)

Pari opintojaksoa on jo loppuun suoritettu tältä syksyltä, kirjastojen tietojärjestelmät ja Tietotekniikka työvälineenä 2/Excel. Opintopisteitä on nyt kasassa ensimmäiset 7 :). Loppusuoralla alkaa olla Kirjaston kokoelmatyö, Bibliotekssvenska ja Kultuurin instituutiot.  Asiantuntijaviestinnässä kirjoitan raporttia aiheesta Kirjastojen tulevaisuus, josta omaksi aiheeksi valitsin Kirjastoautojen tulevaisuus. Ensi viikolla on  Suomen kirjastohistorian tentti, joka tehdään ns. akvaariotenttinä eli meille annettiin tenttikysymykset valmiiksi ja niihin saa vastata etukäteen. Mutta jokaisessa tehtäväkohdassa on kolmisen tehtävää ja vain yksi niistä tulee tenttiin/kohta.  Teemme siis kolmenkertaisen kirjoitustyön tätä tenttiä varten. Aiheet ovat hyvin mielenkiintoista, eikä joka kohdassa tarvitse tehdä pitkää vastausta, 1 A4 riittää :)  Yhteiskunnnan tenttiin on luettavana yksi kirja ja opiskelukaverin kanssa tehdään vielä parityönäkin essee suomalaisesta yhteiskunnasta. Minulla riittää näiden tehtävien lisäksi ylimääräistäkin opiskeltavaa.  Kevään 2014 opinnot pyrin saamaan kesään mennessä suurimman osan tehtyä (tulin siis tähän KIRSuomi-verkkoryhmään vasta syksyllä), mahdollisimman vähän jätän syksylle 2015. Tietotekniikka työvälineenä 1 nauhoitettuja luentoja powerpointista ja wordista kuuntelen joka päivä, että saan ne kuunneltua ennen joulua :) Tehtävien ja tentin suorittamisen sovin opettajan kanssa kevääksi tai viimeistään syksyksi 2015.  Länsimaisesta kirjastohistoriasta ja kirjaston työympäristöstä teen esseetehtävät  vielä joulukuun loppuun mennessä.  Muista kevään opinnoista en ole vielä ehtinyt opettajien kanssa sopimaan. 

Nuortenkirjahaasteeseenkin liityin, vielä en ole päässyt sitä aloittamaan,  mutta jos tänään saisin aloitettua Kirjoittaryhmän ohjaajani Jussi Matilaisen nuorten kirjasta Cool vai ei.

Joulukirjatkin aion tänään ottaa kaapista esille- olen meinannut vallan ne sinne unohtaa tässä opiskelujen lomassa!  Ja myös Kotivinkin joululehtiä aion selailla ja suunnitella, mitä jouluherkkuja tekisi tänään.  Lukuhimon ja opiskeluinnon vastapainona on hyvä laittaa ruokaa, leipoa herkkuja ja siivoilukin on virkistävä vaihtoehto minullekin, joka en ole kovin innokas siivoilija :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti