maanantai 1. joulukuuta 2014

Pyhän miehen uni

Serkkuni suositteli minulle espanjalaista kirjailijaa Miguel de Unamunoa. Marraskuun lopussa sain vihdoinkin luettua ensimmäisen Unamunon kirjan, Pyhän miehen uhri.  Tästä kirjasta tuli mieleen Paulo Coelhon Accran kirjoitukset (Bazar, 2013).  Nämä kumpikin kirja tarvitsevat useamman lukuhetken - oikeanlaisen hiljaisen hetken,  talvella kynttilän valossa, kesäyönä puutarhan hiljaisuudessa, syksyllä metsälammen äärellä tai keväällä kukkivien omenapuiden alla. Pyhän miehen uhri on kirja, jota luen uudelleen, kun tarvitsen hengellis-filosofista voimaa elämääni. Kirjaa näyttäisi olevan saatavilla käytettynä nettiantikvariaatti Antikvaari.fi kautta ja uutena pokkariversiona (Kirjapaja, 2009) mm. Sacrumista

Miguel de Unamunosta sanotaan, että hän edusti kirjailijana ja filosofina kristillistä eksistentialismia. Se oli filosofinen suuntaus, jossa korostuivat yksilön vapaus ja valinnat. Lähtökohtana on ajatus siitä, että olemassaolo edeltää olemusta eli ihminen luo itsensä valintojensa kautta. Eksistentialistisia teorioita ovat kehitelleet sekä ateistit että uskonnolliset ajattelijat. Tässäpä jälleen aihe, mistä lukea enemmän vaikkapa seuraavista teoksista:
Richard Appignanesi: Mihin uskovat eksistentialistit (Otava, 2008)
Eero Tarasti: Arvot ja merkit: johdatus eksistentiaalisemiotiikkaan (Gaudeamus, 2004)
Torsti Lehtinen: Eksistentialismi: vapauden filosofia (Kirjapaja, 2002)

Pyhän miehen uhri kertoo pienen maalaiskylän papista, joka esikuvallisella tavalla huolehtii virastaan, niin että hänen maineensa pyhänä miehenä leviää laajalle. Hänen tragediansa o, ettei hän itse jaksa uskoa kuoleman jälkeiseen elämään; hänen tuskansa ja uhrinsa on siinä, ettei hän paljasta tätä salaisuutta kuin parille häntä lähinnä olevalle.  (kirjan takakannesta)

Miguel de Unamuno kirjoittaa kirjan viimeisessä luvussa näin:
"Kuinka nämä paperit, Angela Carballinon muistiinpanot, päätyivät minuun käsiini? Siinäpä asia, hyvä lukia, joka minun on säilytettävä salaisuutena. Esitän ne sellaisena kun ne ovat minulle joutuneet, enkä ole korjannut muuta kuin harvoja, hyvin harvoja ilmaisullisia yksityiskohtia" (s. 108)

Pyhän miehen uhrin kirjassa on myös Juhani Rekolan alkupuhe Miguel de Unamunosta ja tästä Pyhän miehen uhrin tarinasta - papin epäilystä kuoleman jälkeisestä elämästä.

Miguel de Unamuno: Pyhän miehen uhri, Kirjaneliö, 1983
suomentanu: Taina Hämäläinen
(esp. alkuteos: San Manuel Bueno, mártir, 1930)
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti