sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Lapsuuden ja nuoruuden klasikkokirjat - Koko kaupungin Vinski ja Kani ei osaa itkeä

Koko kaupungin Vinskin olen muistaakseni lukenut noin 10-vuotiaana. Lainasin sen joko ala-asteen pienestä koulukirjastosta tai kirjastoautosta 1980-luvun alussa.  Kansi oli silloin tämä vuonna 1954 julkaistu:
Televisiosta Koko kaupungin Vinski-televisoelokuva tuli uusintana samoihin aikoihin luultavasti (elokuva on tehty 1969). Viime vuonna se oli jälleen katsottavissa YleAreenassa - harmi, kun en sitä silloin katsonut uudelleen.  VHS-videona sen saisi vielä lainattua mm. Jalasjärven kunnankirjastosta, mutta eipä ole enää videolaitetta. Muutama pätkä vielä toki löytyy Elävästä Arkistosta


Maija Karman mustavalkopiirrokset ovat kauniit ja nostalgiset. Näkymättömyyspulverin muistin hyvin, mutta en sitä mitä Vinskin piti tehdä tullakseen näkymättömäksi. Jotakin tässä Vinskin tarinassa on peppipitkätossumaistakin - hupsutellaan juoruilevien ja "hienojen" rouvien kustannuksella.  Herra Haljuliinin tarina on hellyttävä, vaikka muistan miten itsekin pelkäsin joitakin oman kylän yksinäisiä miehiä - silti heidän lähelleen me lapset mentiin ja joskus oltiin ehkä tyhmänilkeitäkin... Nyt aikuisena ymmärtää heitä paremmin.  Kunpa olisin Vinski-tarinat lukenut omille lapsilleni - en tiedä lainaako näitä kirjoja enää kirjastosta muuta kuin aikuiset, jotka ovat eläneet lapsuuden 70-80-luvulla tai aikaisemmin. Teatteriversioita on esitetty mm. Oulussa tänä keväänä, joten sen myötä on toivottavasti Vinski-kirjojakin luettu.  Tulevaisuudessa on ilmeisesti tulossa uusi Vinski-elokuvakin


Vinski-kirja kuuluu WSOY:n Lasten toivekirjasto-sarjaan. Sitähän voisi lukea vaikka nämä muutkin sarjaan kuuluvat kirjat uudestaan ja kyllä tuossa listalla on sellaisiakin, mitä en ole aikaisemmin lukenut ollenkaan.Uma tuli tutuksi teini-iän kynnyksellä Murkun tapatieto-kirjasta, jota meillekin 3-4 luokan opettajamme luki.  Tuotakin kirjaa voisi selata ja katsoa miten sitä meille murkkutietoutta 80-luvulla annettiinkaan :)  Ei meille kyllä tuota Murkkuseksi-kirjaa kukaan opettajista lukenut vaikka biologian tunnista on 5-6-luokalla jäänyt mieleen, kun piti piirtää open taululle piirtämästä mallista sukupuolielimet vihkoon :) Tuota Murkkuseksi-kirjaa sitten lainattiin kyllä pääkirjastosta (oli varmaan jossain vaiheessa top 10-lainatuin :) )Yhtään sen viisaammin ei taidettu käyttäytyä seiskaluokallaan kun "iäkäs" terkkari piti seksivalistusta ja lateli kalvoja piirtoheittimelle. Eiköhän tämä informaatio jo 2010-luvulla tuoda hiukan paremmin esille.  Heppakirjojen myötä tuli luettua myös Uman Minkki-kirjat ja labukkakoirien (ex)- omistajana hyllystä löytyy surullisen kaunis Colette-kirjakin.
Jollakin tavalla tämä Kani ei osaa itkeä-kirja liittyy ajanjaksoon elämässäni, jolloin alkoi kiinnostamaan Eläinsuojeluliitto Anamalian toiminta ja tietoisuuteni iski karu todellisuus koe-eläimistä. Olen varmaan ollut silloin jotain 15-vuotias.  En muista, että olisin tätä kirjaa vielä ala-asteikäisenä lukenut, vaikka kirja on jo ilmestynty vuonna 1978, jolloin olen ollut 7-vuotias.
Muistelin, että kirja oli kokonaan eläinkokeasiaa sivuava, mutta olihan kirjassa muitakin tarinoita - Inkku-vuohesta sekä Uman elämässä olleista koirista, kissoista ja tietenkin Kani Andersonista. Kirja sisältää toki vanhentunuttakin tietoa eläinsuojelu- ja koe-eläinlaista, mutta nämä tiedot on helppo päivittää netin kautta.  Heljä Silvennoisen mustavalkopiirrokset tuovat hienosti esiin eläinten persoonia.

Nämä lapsuuden ja nuoruuden klassikkokirjat voisin hankkia jostain antikvariaatista omaankin kirjahyllyyn jonain päivänä - nyt ei ole mahdollista taloudellisen tilanteen takia hankkia uusia eikä vanhoja kirjoja niin paljon kuin vielä vuosi sitten oli mahdollista.

Aapeli: Koko kaupungin Vinski, WSOY, 8.p., 1978
kuvittanut: Maija Karma
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Ulla-Maija Aaltonen: Kani ei osaa itkeä: kertomuksia jotka ovat enemmän totta kuin satua, Otava, 1978
kuvittanut: Heljä Silvennoinen
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupungikirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti