perjantai 29. toukokuuta 2015

Siskoni on Madonna

Madonnan veli Christopher on kirjoittanut kaunistelemattoman kirjan popin kuningattaresta ja omasta elämästään siskona rinnalla. Fiilistelen teiniajan idolini musaa kuunnellen Spotifysta. Like A Virgin, Papa Don’t Preach, Material Girl, Crazy For You olivat lempibiisejäni, joita koulun discoissa (täälläpäin niitä sanottiin ilsuiksi; iltamat sanasta nuoremman sukupolven suussa kääntynyt) soitettiin, radiosta kuunneltiin ja musavideoita taidettiin jossain Hittimittarissa tms. näyttää televisiossakin.  Minulla on jopa Madonna kasetti albumista True Blue jossain vanhempieni luona tallella.
Olin Madonna-fani, jolla oli Suosikista ja saksalaisesta Bravo-lehdestä leikattuja kuvia, lehtijuttuja sekä tietenkin julisteita seinällä. Äitini teki mulle mustan napatopin johon valkoisella kangasvärillä kirjoitin HEALTHY :)

Madonnasta on muitakin kirjoja käännetty suomeksi: Christopher Andersen: Madonna (WSOY, 1992); Mick St. Michael: Madonna – omin sanoin (WSOY, 2001) ja Lucy O’Brien: Madonna – elämäkerta (Like, 2008).  J. Randy Taraborelli: Madonna – intiimi elämäkerta piti ilmestyä Readme.fi muutama vuosi sitten suomeksi, mutta se peruttiin.  Mikä näistä kirjoista ja monista muista, joita ei ole käännetty suomeksi kertoo totuuden Madonna Louise Veronica Cicconesta? Tuskin mikään on täysi totuus, voiko kukaan elämäkertaansa itsekään niin kirjoittaa.  Ehkä jossain välissä luen vielä toisenkin Madonna-kirjan.  

En ole vuosiin seurannut Madonnan uraa ja tekemisiä, joten en osannut odottaa, että hän todella olisi noinkin monimutkainen (vaikea?) ihminen.  Toisaalta hänestä tässä kirjassa sai myös sellaisenkin kuvan, että hän on hyvin haavoittuvainen ja epävarmakin. 
Pidän hänen vanhemmista lauluistaan ja joistakin uusimmista ja ihailen hänen upeita, hämmästyttäviä musiikkivideoita ja lavaesiintymisiä, mitä olen nähnyt tv:n tai YouTuben kautta.  Oli hyvin mielenkiintoista lukea, miten laulut syntyivät ja millaista oli jokaisen kiertueen ja lavashow suunnittelu.  Toki välillä kävi sääliksi Christopher-veljeä ja muita Madonnan ympärillä olevia ihmisiä  - toki tässä kirjassa on veljen näkemys asioista, mutta luulen etteivät tapahtumat ole ihan tuulesta temmattuja.  Christopher kertoi myös Madonnan elokuvauran ponnisteluista. Itse olen tainnut nähdä vain Missä olet, Susan-elokuvan.  Madonna taisi suuttua veljelleen tästä kirjasta melkoisesti ja he eivät taida vieläkään olla yhtä läheisiä kuin silloin alkuaikoina.


Kirjabloggareista löytyneen muitakin Madonna-faneja (ainakin jossain elämänvaiheessa) tai on kiinnostanut lukea millainen on popikoni nimeltä Madonna:

Christopher Ciccone & Wendy Leigh toim.:  Siskoni on Madonna, Helsinki-kirjat, 2011

suomentanut Jera Hänninen

alkuteos engl.  Life with my sister Madonna, 2008

Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti