sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Yhden Yön tarina
”Pieni ihminen suuressa maailmassa/laulaa lauluaan tukkihumalassa/Hän etsii suuressa vankilassa tietään totuuteen/Hän seisoo joukossa miljoonien/Hän pelkää kuolemaa ja miettii, miten/ihminen nostaisi vapauden patsaan jaloilleen…”   Matchbox-rockabilly ja suomi-iskelmät vaihtuivat 12-vuotiaana Yö-yhtyeen biiseihin. Isä osti mulle Yön Varietee-kasetin Esson huoltamolta (enää ei tarvinnut ostaa Matchbox pikkuautoja).  Enpä tainnut kutosluokkalaisena ymmärtää kovin paljon laulujen sanoista, mutta sehän ei estänyt laulamasta ja kuuntelemasta. Ihastuin samaan aikaan vuotta vanhempaan poikaan – sitä on/off ihastusta kesti seuraavat viisi vuotta…  raastavaa ja repivää teinirakkautta. 

Vuosien varrella Yö-faniuteni on hiipunut ja tykkään yhä eniten alkuaikojen biiseistä. Toki uusimmissakin on koskettavia suosikkejani, kuten Ihmisen poika.
Olli Lindholmin Yhden Yön tarina oli syvällinen kirja yhden miehen matkasta ja bändistä nimeltä Yö.  Mieleen jäi kuvaukset keikoista Pohjanmaalla, erityisesti Lapuan Latosaaressa (kunpa tuo paikka vielä joskus palaisi bändipaikaksikin lauantain aikuisten tanssien lisäksi).  Jännää oli myös lukea pieni pätkä kotipaikkakunnastani, Ilmajoesta  - onhan niitä musaihmisiä sielläkin.  Itse en noissa musa/bändiporukoissa liikkunut, kaverini olivat enemmän ”taviksia”.
Artisti/bänditarinoissa on mielenkiintoista lukea, miten biisit ovat syntyneet. Tarina tai ajatus biisien takana kiehtoo.  Musiikintekojutut menee ammattijargoniksi, mutta ei se meikäläisen lukemista haitannut.  Keikkaelämä, bändin jäsenten vaihdokset, promoaminen ovat musamaailman iloja ja suruja.
Ihmissuhteet, bändi ja työ, miten ne saa toimimaan ja kun tulee ongelmia, miten niistä selviää. Kuningas alkoholi oli Ollinkin tapa yrittää selvitä – se tapa ei vaan ole kellään toiminut…

Olli Lindholm - Ilpo Rantanen: Yhden Yön tarina, WSOY, 2003
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti