sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Hengellisen musiikin festivaalit Lapua 26-27.2015

Osallistuin toisen kerran Hemgellisen musiikin festareille Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa Lapualla. Ensimmäisen kerta taisi olla vuosi 2011. Silloinkin esiintyi mm. Viktor Klimenko ja Nina Åström.  Tänä vuonna en halunnut mennä kuuntelemaan Viktor Klimenkoa. Pidän hänen lauluistaan ja lauluäänesta, mutta olen eri mieltä joistakin hänen uskonnollisista mielipiteistä - sen huomasin tuolloin muutama kesä sitten. 

Tänä kesänä osallistuin ensimmäisen kerran hengellisten laulujen yhteislaulutilaisuuteen. Minä tykkään yhteislaulutilaisuuksista - siellä uskaltaa laulaa vaikka ois minkälaanen laulunääni :) 
Laulamisesta ei välillä tullut mitään, kun osa lauluista toi koskettavia muistoja - osa lauluista meni syvälle sydämeeni juuri tuona hetkenä.
Nuorimmaisen ollessa juuri nyt viimeisiä päiviään rippileirillä Kaaranmännikössä, on omat rippimuistot herkästi mielessä.  Ilman liikutusta en pystynyt rippilauluani laulamaan.

Rippinuori vm-1986 Ilmajoen seurakunta, rippilauluni:

1.
Herra, kädelläsi
asua mä saan,
turvallisin käsi päällä maan.
Siellä kaikki saavat
uuden sydämen,
rauhan annat haavat sitoen.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.


2.
Herra, kädelläsi
iloita mä saan,
se on rikas käsi antamaan.
Siellä armahdusta
meille tarjotaan
eikä kadotusta milloinkaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.
3.
Herra, kädelläsi
itkeä mä saan,
kohonnut ei käsi kostamaan.
Sitä naulat pisti,
pahuus ihmisten,
anteeksi soi risti kaiken sen.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.


4.
Herra, kädelläsi
uneen painan pään,
kutsut ystäväsi lepäämään.
Käsi minut kantaa
uuteen elämään,
ikirauhan antaa, valoon jään.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla
Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

Sanat: Anna-Mari Kaskinen Sävellys: Pekka Simojoki 

Pekka Simojoen esittämänä 

Vaikka moni lauluista on hyvinkin melankolisia ja saa kyyneleet silmiini, oli siellä muutama iloisempikin laulu kuten  RauhanruhtinasYhteislaulujen jälkeen esiintyi Nina Åström. Tykästyin jo muutama kesä sitten hänen laulunääneen ja siihen lempeään tapaan, miten hän kertoo uskonasioista. Olikohan se viime jouluna kun katsoin  televisiosta koskettavan musiikkiohjelman Ninasta ja hänen lauluistaan. Nina esiintyi myös heinäkuussa Teuvan torilla.   Hänen uusimman cd:n haluan itselleni (Ninan musiikkia ei ole Spotifyssa) - nyt ei ollut rahaa ostaa mitään.
 Kuvahaun tulos haulle nina åström minun aarteeni 
Nina Åström: Minun aarteeni:  lauluja Hilja Aaltosen sydämeltä (2014)

Perjantai-illalla en enempää jäänyt musiikkia kuuntelemaan - sadekin sopivasti lakkasi kävellessäni festarialueelta Patruunahallin parkkipaikalle.Lauantain festari-illan aloitin Exitin keikalla.  Esiintymisteltta olikin tupaten täynnä. Minua se ei haitannut, sillä mielelläni seisoskelin teltan takaosassa jammailemassa ja laulamassa.  Hyvinhän esiintyminen näkyi screeninkin kautta.  Exitin olen nähnyt kerran aikaisemmin Ilmajoen yläasteen salissa 90-luvun alkupuolella. Onhan tässä vuosia vierähtänyt etten ole livegospelia ollut kuuntelemassa. Toisaalta minulla on yhä Provinssikin käymättä ja moni muu festari, keikoista ny puhumattakaan.  Vaan eipä se ole myöhäistä vieläkään - keski-ikääsenä :) Elokuussa saatan päästä Ilmajoelle kuuntelemaan jälleen kerran Exitiä. Eikä Isoonkyröönkään pitkä olisi ajella lokakuussa.  Ja Kauhavalle ny ainakin marraskuussa! Kirjastosta lainailen Pekka Simojoen kirjoja. Ehkä niistä jonkun vielä löydän omaankin kirjahyllyyn.  

Exitin jälkeen yllätysvieraana esiintyi Tuula Portin, Lapuan oma likka.  Häneltäkin on tulossa levy Risti vain jäljelle jää: viiskielisen lauluja Ihan mukavan kuuloinen ääni Tuulallakin on ja hän esiintyi ihanan lempeästi hymyilevänä.

Jukka Lempilampi esiintyi vaimonsa Tove Leppilammen kanssa.  Olen ollut kuuntelemassa 80-luvun alussa Seinäjoen ammattikoululla isäni kanssa Jukkaa ja Outi Terhoa. Olin varmaan silloin 15-vuotias, koska rippikoulun jälkeen kiinnostuin gospelmusiikista. Vuosien varrella gospelmusiikki on pysynyt vaihtelevasti. Tänä vuonna se on ollut yhä enemmän kuuntelussa - kiitos Saraste, ksl ja Vanamo. Muutama tuttukin laulu löytyi Leppilampien esityksestä. Vaikutuin suuresti tästä sanattomasta laulusta, voice poetrysta. 
 Jukka Leppilampi: Jumalan valtakunta  - muistoja 80-luvulta

Festarit päättettiin rokkaamalla Vanamon tahtiin. Kuulin heitä talvella ekan kerran Lapuan Urheilutalolla - poikien musa vei mennessään keski-ikääsen pohojaalasakan.  Laulujen sanat ja sävelet on mun mieleistä musaa  - I love guitars ♥  Pääsihän sitä tälläkin keikalla jammailemaan, laulamaan ja hyppimään - ei tarvinnu koko aikaa penkis istua :)  Meikäläisen kunto vaan loppu encoren loppuhyppelyissä kesken - ei keski-ikäänen pohojaalasakka jaksa :D  Tämän Vanamon biisin myötä odotellaan heidän uutta musavideota - ja jostain mä säästän rahat heidän levyynsä (Spotifystä toki löytyy pari biisiä :) )
Vanamo: Voi rakkaus kuolla
Suomigospelin historiasta voi lukea tästä kirjasta: 


Kansikuva

 Kahden maan kansalaiset : Suomi-gospelin historiaa (Suomen lähetysseura, 2005)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti