sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Juhannustanssit

Yöttömänä yönä lueskelin Juhannustansseja.  Romaania en ole aikaisemmin lukenut, mutta jonkinlainen muistikuva on Juhannustanssit-elokuvasta 80-luvulta. Tämän kirjan painos on muuttamaton laitos. Tässä romaanipainoksessa ovat siis ne jumalanpilkka-syytteeseen johtaneet tekstitkin.  Joku lukija olikin ne merkinnyt lyijkynällä tähän kirjaan (alku- ja loppupaikan). Olihan se aikamoista tekstiä ja ymmärrän, että sitä on paheksuttukin - onko sanat romaanihenkilön ajatusmaailmaa vai kirjalijan?  Juopuneiden suusta on kuultu ennenkin sekavaa tekstiä....

Minulle kirjan tarina tuntui saman aiheen/asian junnaamiselta - panemiselta pusikoissa. Toki niiden tapahtumien välissä pohdittiin elämää ja yhteiskuntaa muutenkin - viinahöyryjen lomassa. Huvittavin kohtaus oli yhdistys Siweyden Turwan kokoukset.

Romaanissa kuvattiin juhannustansseja usemman henkilön näkökulmasta - linja-autokuski Lasse, opiskelija Paavo, orkesterinväki jne.  Traaginen loppu pysähdytti - en muista, miten Juhannustanssit-elokuva päättyy.

Olisiko tästä kirjasta tullut klassikkoa, ilman tuota jumalanpilkkasyytettä?  Lähes kolmekymmentä vuotta kului ennenkuin kustantaja julkaisi muuttamattoman painoksen.

Minulle tämä kirja ei tuonut mitään mullistavaa kirjallista elämystä - nykyään  julkaistaan rajumpiakin kirjoja. 

Hannu Salama: Juhannustanssit, Otava, 9. p., 1990 (1. painoksen muuttamaton laitos, 1964)
Kirjan kansi: Markku Reunanen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Juhannustanssit-teoksen sensuroimattomasta painoksesta ovat blogissaan kirjoittaneet mm.
Jokken kirjanurkka
Pekan porstua
Kirja-aitta
Kirsin Book Club (Vieraskynä)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti