keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Kuin särkynyttä musiikkia : muistelma

Sting aloittaa muistelmansa tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. Hän kuvailee uskonnolliseen seremoniaan osallistumistaan vaimonsa Trudien kanssa Rio de Janeirossa 1987. Seremoniaan liittyi ayahuasca-uutelääke, joka tehdään ikivanhoista kasveista. Lääke aiheuttaa harvinaisen voimakkaita ja syvällisiä näkyjä.  Tätä uutetta Sting ja hänen vaimonsa nauttivat seremoniassa.  Sting kuvailee näkyjään, jotka johdattavat Stingin lapsuuteen ja nuoruuteen.

Sting kertoo miten hänen musiikin tekeminen alkoi, mitä oli ennnen Policea.  Police-bändin menestys ja lopetus ja siitä jatkunut Stingin sooloura siivittävät muistelmia.  Sting kertoo myös yksityiselämästään, ensimäisestä vaimostaan Francesista ja heidän tyttärestään Katesta sekä nykyisestä vaimosta Trudiessta sekä heidän lapsistaan Mickeystä ja Jakesta.  Hän kertoo myös omien vanhempiensa tarinan ja siitä, miten se häneen on vaikuttanut vielä aikuisenakin.

Kirjan päätössanoissa Sting kertoo uskomattoman tarinan, joka liittyy heidän ostamaan Järvitaloon Wiltshiressä. Muistelmat päättyvät vuoteen 1990. Kirjoittaneeko hän lisää muistelmiaan myöhemmin?

Stingin muistelmat oli virkistävän erilainen tarina artistin ja bändin elämästä, vaikka tässäkin luonnolisesti kerrottiin biisien tekemisestä, keikoista, bändin jäsenistä jne.

Policea en ole kovin paljon kuunnellut, Every Breath You Take on ainut biisi, jonka muistan ulkoa. Stingin soolouran lauluihin ihastuin muutama joulu sitten, kun katsoin dokumentin Stingistä  The Genesis of 'If on a Winter's Night ja sen myötä olen kuunnellut Spotifysta If on a Winter's Night... Tuon levyn haluaisin kyllä ostaa cd:näkin.


Sting: Kuin särkynyttä musiikkia : muistelma, WSOY, 2004
suomentanut Erkki Jukarainen
alkuteos engl. Broken Music  A Memoir, 2003
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti