sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Näkki: kertomus vesirajasta

Juhannuspäivän lukuhetkeen valitsin Leena Krohnin Näkki: kertomus vesirajasta.  Tarina perustuu vanhaan pohjoismaiseen mytologiaan Näkistä, joka juhannusyönä nousee vedestä juhlakansan keskelle tanssimaan.
Minunkin vanhempani pelottelivat minua lapsena, että Näkki vie jos menen liian lähelle keväällä talomme lähellä olevia isoja laskuojia.  Olisi varmaan järkevämpää ollut selittää, että siihen kylmään virtaavaan veteen voi hukkua.  Näkillä pelottelu sai vain enemmän menemään kurkistelemaan ojan reunalle, että näkyykö sitä Näkkiä. Minä ajattelin, että Näkki olisi naispuolinen, mutta tässä tarinassa se on miespuolinen.  Minut meinasi "Näkki viedä" noin 10-vuotiaana, kun menin kahden kaverini ja heidän beaglen kanssa luoman rantaan keväällä, vaikka meitä oli sinne kielletty menemästä. Luoma oli kevätulvien aikaan täynnä virtaavaa vettä. Minä istuin kivellä ja pidin beaglen taluttimesta.  Koira hyppäsi veteen ja minä perässä.  Mulla oli äidin kumisaappaat ja ne irtosivat jalastani.  Hetkisen ajattelin sukeltaa niitä etsimään, koska pelkäsin äidin suuttuvan kun kumpparit katoavat.  Koira rupesi uimaan ja luojan kiitos minäkin tein niin (ja onneksi osasin uida) ja pääsin rannalle vaikka vesi vei minua ja koiraa.  Kaverini saivat minut ja koiran rannalle.  Kävelimme kilometrin verran kaverieni kotiin ja siellä minut vietiin heti lämpöiseen suihkuun ja sitten he veivät mut kotiin.  Vanhempani säikähtivät kamalasti (kuten kaverieni vanhemmmat myös) ja sain kuulla hyvin vakavan läksytyksen.  Sen jälkeen en ole tulvavesien lähelle mennyt ja omia lapsiani olen tällä kertomuksellani varoittanut - vaan eipä täällä lakeuksilla tahdo saada lapsia pidettyä täysin poissa keväisin virtaavien isojen ojien eli luomien tai jokien rannoilta...

Leena Krohn on kirjoittanut kauniin tarinan Näkistä ja kylän tytöstä, joka seuraa Näkkiä veden alle. Tarina on toki surullinenkin - tytön sisarukset ja isä jäävät kaipaamaan.  Tarinan lomassa on mystisiä ja luonnonkauniita runoja. Leenan sisaren, Inari Krohnin kauniit grafiikkatyöt kuvittavat teosta. Runoja voisi vaikka lausua juhannusyön juhlissa.

Leena Krohn: Näkki: kertomus vesirajasta, WSOY, 1979
Kansikuva: Ernst Josephson: Näcken
Kuvat: Inari Krohn
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti