lauantai 20. kesäkuuta 2015

Saaren juhannus

Elsa Heporaudan tiesin nimeltä, mutta olin unohtanut, että hän oli perustamassa Kalevalaisten Naisten yhdistystä 1935 sekä Kalevala Koru-yritystä 1937.  Saaren juhannus-romaanin löysin Kirjasammosta, kun tein Kirjahyllyyni Juhannusromaanit (kotimainen kirjallisuus)-listan.  Kirja löytyi lähikirjastostani, Lapuan kaupunginkirjastosta.  Kirja kuuluu Patruunatehtaan kokoelmaan. Patruunatehtaalla on ollut oma kirjasto ja nämä kirjat on lahjoittettu 1960-luvulla kirjastolle.  Suurin osa kirjoista on kauniita kovakantisia, kuten kuvassa oleva Saaren juhannus. Kirjan selkämyksessä on numero 821 ja sama numero on kirjoittetu kirjan etulehdelle Valtion patruunatehtaan leiman päälle. Tästä voi päätellä, että kirjat on sidottu Valtion patruunatehdasta varten näihin kovakantisiin kansiin.  Yritin etsiä netistä, löytyisikö Saaren juhannus-romaanille kuvallista kantta, mutta löysin vain antikvariaatin sivulta nidotun painoksen kuvan.

Saaren juhannus-romaani on julkaistu vuonna 1936. Kirjan tapahtumat sijoittunevat samaan aikaan. Kirjan rakkaustarina on traaginen ja teksti on jollakin tavoin kaunistakin - vanhahtavaa tekstiä on mielenkiintoista lukea.  Monia outoja sanoja kirjasta löytyy kuten jaala, sopuväli, "vokat halkeaa", leistonki, suurnanna

Miesten ja naisten väliset suhteet ovat "kunnioita ja pelkää aviomiestäsi" -tyyliset  - sellaistahan se elämä enimmäkseen on ollut.  Silti Elsa Heporauta uskaltaa laittaa uhmaa Marjen persoonaan.  Vaikka romaanin henkilöt kuulostavat nykyaikaan verrattuna naivistisilta (varsinin naiset), jokin tälläisessä kerronnassa viehättää.  Elsa Heporauta kuvaa saaren luontoa ja merta kauniisti, mutta tuo esille myös sen julmuuden.  Romaanihenkilöjen ulkomuoto kuvataan hyvinkin tarkkaan ja rujostikin.

Kirja sopi hyvin juhannusaatonaaton lukuhetkeeen.  Romaanihan sijoittui juhannusaattoon ja juhannuspäivään.

Elsa Heporauta: Saaren juhannus, WSOY, 1936
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti