torstai 9. heinäkuuta 2015

Apulanta: Maalin alta ja Kaikki yhdestä pahasta


Mun Apulanta-fanitus alkoi Ikaalisten kylpylän keikalta vuonna 2009. Oltiin mieheni kanssa kylpyläviikonloppua viettämässä.  Oli vähältä, ettemme lähteneet nukkumaan ravintolasta, kun keikan odottaminen alkoi väsyttämään :) Onneksi olimme sitkeitä ja odotus palkittiin mahtavalla keikalla! Valitettavasti emme ole toista kertaa päässeet Apulannan keikalle - joko on ollut muuta menoa tai ei ole ollut rahaa lippuihin eikä illanviettoon.

Apulantaa on tullut seurattua myöhemmin internetin ja television maailman kautta.  Pari cd:tä olen ostanut: Kuutio ja Hiekka. Haaveenahan olisi kerätä niin monta cd:tä, kun on vielä mahdollista, mutta kirjat ovat vieneet aina voiton.  Spotifyn Premiumin kautta on kiva kuunnella musaa, mutta kaipaan cd:n kansipapereita ja kaikkea sitä kirjoitettua mitä niistä löytyy - tärkeimpänä biisien sanoittajat, säveltäjät jne.

Vuonna 2009 ostin Maalin alta kirja jostain huutonetistä. Oli tarkoitus ostaa Kaikki yhdestä pahasta, mutta viime aikoina kirjarahat on menneet oppikirjoihin ja lahjakirjoihin - enimmäkseen olen lainannut kirjoja kirjastoista.

Maalin alta on kuvaus Apulannan historiasta sekä heidän fiiliksistä vuonna 1998.  Kirjassa on kappaleita joissa Toni, Sipe ja Tuukka kertovat fiiliksiään Apulannasta ja ajatuksia suomalaisesta musamaailmasta. Näiden kappaleiden välissä kerrotaan Apulannan alkuhistoriaa, johon kuuluu Mandy ja Levy-yhtiö.  Myös Heinola saa oman lukunsa kirjassa.  Tässä kirjassa on luku nimeltä Masennus. Luin sen nyt uudemman kerran ja tässä tuli vähän niinkuin Iltalehti-otsikointi mieleen. Otsikkoon viittaava asia mainittiin lähes viimeisessä lauseessa: "Toni, Sipe ja Tuukka kuitenkin masentuivat, sillä Dingon myynnistä jäätiin noin kaksisataakertaisesti" (s. 66) Kuusi vuotta sitten, kun tämän kirjan luin, kirjan tarina tuntui antavan paljonkin tietoa ja fiiliksiä Apiksen pojista.  Mutta kun olet lukenut Kaikki yhdestä pahasta, tämä kirja on vasta pintaraapaisu.  Jos on lukenut ensin Kaikki yhdestä pahasta, niin Maalin alta tuntuu turhalta lukea - se kirja kannattaa lukea ensin.

Kaikki yhdestä pahasta luin tänä kesänä. Pidin kirjan tyylistä, jossa henkilöiden sanomat jutut ovat kuin repliikkejä tekstissä.  Olen aina ihaillut Tonin sanataituruutta - onko tuo mies tosissaan noiden juttujensa kanssa vai kokeileeko hän mitä jengi tuumaa...  Ehkä viehätyksen ja ymmärryksen syy löytyy läheltäni. Miehelläni on tapana kokeilla sanojensa vaikutusta - tajuaako toinen mitä tarkoitan (monesti muilta saattaa mennä ohi ja minä ajattelen mielessäni, että luojan kiitos ei tajunnut!) tai mikä on toisen ihmisen reaktio hvyinkin radikaaliin mielipiteesen, joka ei välttämättä ole mieheni mielipide.  Tällä mentaliteetilla saa toisinaan v-mäisen maineen... mutta toisaalta on joskus hyvä yrittää herätellä pikkusieluisia ja omaan napaan tuijottavia tyyppejä.

Kirjassa on paljon tekstejä ja kuvia, joiden lukemiseen (ymmärtämiseen) kuluu tovi - kaikkea en varmasti ymmärräkkään tälläisenä perusfanina. Ikä ei voi olla syy, sillä Wirtanenhan ei mua kovin montaa vuotta nuorempi ole :)

Kaikki yhdestä pahasta kuvaa syvällisesti Apulantaan liittyvien ihmisten tuntoja. Kirjaa lukiessa saa nauraa ja kyynelehtiäkin - musiikin tekeminen ja julkisuus on todellakin paljon  muuta kuin kiitosta ja gloriaa.  Tykkäsin lukea, miten biisit ovat syntyneet ja miten jokainen levy on saatu kasaan.  Musiikkiin liittyvät termit ja slangisanat menevät ei-musiikkiharrastajalta hiukan yli, mutta se ei haittaa lukemista.

Mulle kesällä 2009 Kuutio-levy oli hyvin tärkeä - biisien sanat antoivat voimaa elämäntilanteeseeni. Myöhemmin on tullut Pihtiote, Aggressio ja Sun kohdalla.

"Kaikki sun pelkosi
talloo sun päällesi
hautaa sun toivon synkkiin uumeniin
"
(Kaikki sun pelkosi)

" Raukat rajani ratkenneet
taas lukittu paikalleen
mutta minkä toimesta?
"
(Elämänviiva)


 Pasi Kostiainen: Apulanta: Maalin alta, WSOY, 1999
Mistä hankittu: ostettu huutonetistä 2009

Ari Väntänen: Apulanta: Kaikki yhdestä pahasta, Like, 2014
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Kaikki yhdestä pahasta-kirjasta ovat mm. blogissaan kirjoittaneet:

Notko, se lukeva peikko
Ihminen välissä
Also Sprach Jussi 
Villasukka kirjahyllyssä
Nannan kirjakimara
1 kommentti: