torstai 23. heinäkuuta 2015

Huone

Viisivuotias poika, nimeltä Jack ja hänen äitinsä asuvat vankeina yhdessä huoneessa. Kuvittelin kirjan tarinan tavalliseksi vankilatarinaksi - en ollut lukenut kirja-arvosteluita tästä, enkä takakannen tekstistäkään aavistanut millaisen tarinan tämä kirja sisälsi.  Olen siirtänyt tämän teoksen lukemista juuri sen takia, että en ole ollut kiinnostunut vankilatarinoista. Mutta äiti ja poika eivät olekaan missään rikollisten vankilassa vaan ihan jossain muualla - traaginen tarina vie sydäntäsärkevästi eteenpäin. Miten äidin ja pojan käy?

Kirjan tarina kuvataan enimmäkseen Jack-pojan näkökulmasta. Hän kuvailee millainen se huone on missä hän on asunut äitinsä kanssa - jokainen esine ja huonekalu kuvataan kirjoittamalla isolla alkukirjaimella, se tekee näistä esineistä konkreettisemman ja kuvaa sitä, että heillä ei ole kuin vain nämä esineet.  Jack ei ole koskaan muuta nähnytkään, muutakuin televisiossa ja niitäkin hän luulee joksikin televisioplaneetan esineiksi.

Äidin ja pojan päivien tekemiset yhdessä huoneessa saa miettimään, kestäisikö itse päivästä ja vuodesta toiseen sellaista elämää - pysyisikö oma mieli riittävästi kasassa ja riittäisikö mielikuvitus keksimään mitä erilaisempia askarteluita ja leikkejä? Joitakin tavaroita äiti on pyytänyt sunnuntaituomisina, muutamat niistä ovat kirjoja. Alice Ihmemaassa tarinaan viitataan kirjan tekstissäkin ja Kerkko Kaivuri-kirjaa kuvaa, miten Jackin on yhä uudelleen ja uudelleen haluaa äidin lukevan samaa tarinaa.

Kirjan tarinassa kuvataan Jackin näkökulmasta se pahuus, mitä Jackin äidille tapahtuu useana yönä.  Rivien välistä voi lukea mihin Jackin äiti on joutunut ja miten Jack on saanut alkunsa...

Jackin pakeneminen ja äidin pelastaminen ei lopeta kirjan tarinaa, vaan siitä alkaa uusi tarina, miten he selviävät ulkopuolella huoneen.  Miten Jack alkaa pikku hiljaa ymmärtää, että on muutakin todellista elämää kuin huone. Tarinassa kuvataan Jackin kohtaamisia arkipäivän tilanteissa - erilaiset esineet ja äänet, jopa vesisade on outoa ja pelottavaa hänelle.

Kaikessa traagisuudessaan tarinan on hyvin koskettava selviytymistarina - äidin ja pojan elämästä,vankeudesta vapauteen.  Äidin perheen suhtautumisesta löytyneeseen tyttäreen ja lapsenlapseen, joka muistuttaa mitä tyttärelle on tapahtunut. 

Emma Donoghuelta on ilmestynyt muitakin kirjoja, mutta suomennettua ei ole kuin tämä yksi.


Emma Donoghue: Huone, Tammi, 2012
suomennos Sari Karhulahti
(engl. alkuteos Room, 20109
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle 2012

Kirjasta on blogissaan kirjoittaneet:
Mari A:n kirjablogi
Lumiomena
Ilselä
Sinisen linnan kirjasto
Lukutoukan kulttuuriblogi
Kirjainten virrassa
Upotus
Täydellisyys on ihmisen luomaa
Albatrossia haavoitin


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti