keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrice –blogista

Kirjasto kuuluu kaikille. Kirjastoauto mahdollistaa kirjastopalvelut sivukylille ja voi olla vaihtoehto sivukirjastoille. Ilmajoen kirjastoauto oli minulle lapsuudessa tärkein kirjasto. Olen ollut onnellisessa asemassa, kun kirjastoauton pysäkki on ollut aina lähellä kotiani. Nykyääkin pysäkki on lapsuudenkotini pihassa. Tämä kirjastoauto on Ilmajoen kunnankirjaston kolmas. Ensimmäinen vihreä-valkoinen kirjastoauto oli Sisu. Muistan vieläkin, miten takahyllystä etsin Tammen kultaisia pikkukirjasia.  Toinen kirjastoauto oli muistaakseni vihreäsävyinen Scania. Tätä kirjastoautoa olen minäkin ajanut 90-luvun alussa.  Minulle kirjastoautot ovat myös ammattiasia (tällä hetkellä minulta vielä puuttuu tuo kuljettajien ammattipätevyys).  Useimmat kirjastoautoista ovat monipalveluautoja, jollaisina ne palvelevat vielä paremmin ja monipuolisemmin kuntalaisia. 

Ilmajoen kunnankirjaston pääkirjasto on yhä yksi lempikirjastoistani. Vanhempani asuvat edelleen Ilmajoella, joten käyn synnyinpitäjässäni useamman kerran kuukaudessa. Samalla reissulla tulee melko usein käytyä pääkirjastossakin. Tämä kirjasto ja kirjastorakennus on ollut alku ja juuri kirjastoammattilaisuudelleni. TET-harjoittelijana yläasteikäisenä kirjastossa tiesin, että tämä on minun työalani. Kirjasto-opiskelujen lomassa tein launtai- ja kesälomatöitä samassa kirjastossa. Valmistuessani kirjastolinjalta merkonomiksi 1990, sain viransijaisuuden myös tästä samasta paikasta.  Monen vuoden jälkeen olen palannut "juurilleni", kirjakauppa-alalta kirjastoalan opiskeluihin - noin parin vuoden päästä valmistunen tradenomiksi.  Kirjastot ovat hyvin tärkeä osa opiskelijan elämää - oppikirjat, opinnäytetyön lähdemateriaalit, e-aineistot ja tiedonhakuopastus. Kaikkea materiaalia ei voi, eikä tarvitse ostaa omaksi. 

Kotipaikkakuntani, Lapuan kaupunginkirjaston pääkirjasto on tullut kymmenen vuoden aikana hyvin tutuksi ja rakkaaksi paikaksi viettää aikaa. Kuva on otettu ylätasanteelta, jossa sijaitsee kotiseutukokoelma ja vieraskieliset kirjat sekä kaksi tutkijanhuonetta.  Kirjasto sijaitsee Vanhan Paukun Kulttuurikeskuksessa. On hienoa, että vanhasta patruunatehtaan alueesta on tehty upea, monipuolinen kulttuurikeidas. Tällä tavoin kirjasto on lähellä kaupunkilaisia - sinne ei tarvitse lähteä pelkästään kirjastopalvelujen takia, vaan on mahdollista yhdistää monenlaista toimintaa kirjastokäynnin yhteyteen. Myös kirjasto voi olla kulttuurikeskuksen muiden toimijoiden kanssa yhteistyössä ja olla osana tapahtumia ja jokapäivisiä toimintoja. 


Kauhava tuli tutuksi työskennellessäni INFO-kirjakaupassa monen vuoden ajan.  Kauhavan kaupunginkirjaston pääkirjastoon tutustuin ensimmäisen kerran kirjakauppatyön kautta, myöhemmin kirjastosta myös tuli lukupiirin kohtaamispaikka.  Kirjasto on erinomainen paikka keskustella kirjoista - samalla saa helposti lainattua kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia tai vaikkapa vanhempia lehtiä, vaikkapa juuri siitä kirjallisuudesta/kirjailijoista, joista oli ollut puhetta.  Elokuun alusta minut tapaa tässä samassa kirjastossa työharjoittelun merkeissä - odotan jo innolla elokuuta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti