maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kolibri

Yöpöytäpinossani on lojunut parisen vuotta muutama vuonna 2013 ilmestynyt kirja ennakkokappaleina - viimeiset kirjakauppatyöni kautta saamani. Naistenviikon innoittamana poimin pinosta Kati Hiekkapellon esikoisdekkarin Kolibri. Päähenkilönä on unkarilainen Anna Fekete, joka on paennut lapsena Jugoslavian hajoamissotaa Suomeen.  Hän aloittaa rikostutkijana pohjoissuomalaisessa kaupungissa.  Hän saa työparikseen Eskon, jolla on maahanmuuttajista hyvin rasistiset mielipiteet.  Anna ja Esko eivät tietenkään tule toimeen, mutta jossain vaiheessa alkaa Eskonkin mielipide Annasta muuttumaan ja Annakin saa itsevarmuutensa kerätyksi Eskon kanssa puhuessa.  Lähimpään työyhteisöön kuuluu myös Sari, jonka elämä tuntuu olevan aika mukavalla mallilla  ja Rauno, jonka parisuhde on kriisissä.  Nämä neljä poliisia saavat tutkittavakseen murhia lenkkipoluilla.  Murhapaikat kuvataan hyvin elävästi - voin kuvitella itse kulkevani noilla metsäisillä lenkkipoluilla meren läheisyydessä.  Tämän tarinan jälkeen ei ihan heti tee mieli lähteä Simpsiön metsään lenkkeilemään yksin...

Murhaajan henkilöllisyyttä arvailen samaan tahtiin kuin tarinan poliisitkin.  Tarina pitää otteessaan loppuun saakka ja odotan sivu sivulta murhaajan motiivin paljastumista. Kirjan nimi kolibrikin alkaa saamaan mielenkiintoisen merkityksen - katselin netistä Huitzilopochtlista tietoa sekä kuvia kolibritatuoinneista.
 
Lenkkipolkumurhien lisäksi on tutkittavana kurdityttö Dijah. Virallisesti päädytään toteamaan, ettei hänen henkensä ole vaarassa, mutta Anna ei ole samaa mieltä.  Hän seuraa Dijahia perhettä ominpäin - oman jaksamisensa äärirajoilla, lenkkipolkumurhatutkinnan lomassa.
Tarinassa on muutamia tekstejä Dijahin kirjoittamana - aluksi luulin niitä Annan menneisyyden muisteluiksi. Näiden tekstien kautta selviää Dijahin kohtalo.
Annan veli Ákos asuu samassa kaupungissa. Anna ei ole tavannut häntä pitkään aikaan - veljen elämä ei ole mennyt niin hyvin uudessa kotimaassa kuin sisarensa. Annakin on kahden maan kansalainen - hän lomailee välillä äitinsä luona Unkarissa.  Annan menneisyyttä valaistaan hiukan tarinan lomassa - lenkkipolkumurhien uhrit tuovat muistot mieleen.
Pienen sivujuonteen tarinaan tuo uhkaavat tekstiviestit, joita Anna ja Sari saavat - tämä mysteeri ratkeaa ja syyllinen löytyykin hyvin läheltä.

Dekkarissa kuvattiin sopivasti poliisien yksityiselämää - ehkä seuraavassa Anna Fekete-tarinassa avautuu enemmän Annan menneisyys.
Luin kirjailija Kati Hiekkapellosta netistä, että hän on itsekin asunut Serbian unkarilaisalueilla ja taitaa unkarin kielen.  Vaikka en itse ymmärtänyt, mitä dekkarissa olevat kaikki unkarinkieliset sanat tarkoittivat, ne kuitenkin kuvasivat loistavasti Anna Feketeä.

Anna Fekete-dekkarit pääsevät ehdottomasti minun kirjahyllyyni Vera Valan Arianna-dekkareiden viereen :)  Tekisi mieli heti ostaa Kolibri ja Suojattomat kovakantisina, mutta ensi kuussa alkaa jälleen opiskelut, joten kirjanostorahani ovat aika vähäiset.

Kati Hiekkapelto: Kolibri, Otava, 2013
Mistä hankittu: ennakkokappale kirjakaupalle 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti