perjantai 17. heinäkuuta 2015

Rakkauden tiellä ja Ilma jota hengitätRakkauden tiellä-kirjassa on 30 mietiskelylukua. Kirjan voisi käydä läpi kuukaudessa - luku kerrallaan mietiskellen.  Toisaalta ensimmäisessä mietiskelyluvussa Maailman herättämät tunteet ja sielun omat tunteet vastakkain neuvotaan tarkkailemaan itseään päivän tai viikon mittaan.  Kirjan punaisena lankana on riippuvuudet ja niistä eroon pääseminen. 
Mitä riippuvuus on?
"Ripustautumisen tunnetila, joka johtuu uskomuksesta, ettei ole mahdollista olla onnellinen ilman jotakin erityista asiaa tai ihmistä"  (s. 33)

En ole varma haluaisinko olla täysin riippumaton mistään tai kenestäkään. Vaikeata olisi olla onnellinen, jos en voisi lukea kirjoja tai kuunnella niitä.  Ehkä kyse on kuitenkin siitä, etten anna kirjojen maailman ja lukuhetkien vallata täysin elämääni - joskus kirja vie niin mennessään, että muut asiat jäävät tekemättä tai siirtyvät seuraavalle päivälle. Joskus kirjan haluaa lukea alusta loppuun lähes yhdeltä istumalta.  Hyvin vaikeata on jatkaa elämää, kun menettää läheisen ihmisen ja onnettomaksi menetys saa mielen.  Silti elämä jatkuu ja senkin jälkeen voi olla onnellinen - kaipauksen keskelläkin.

Ilma jota hengität: tie mietiskelyyn ja rukoukseen on aikaisemmin ilmestynyt nimellä Sadhana: tie Jumalan luo. Kirjassa on 47 harjoitusta ja kirja on jaettu kolme osaan: Tietoisuus, Mielikuvitus ja Hartaus. Tietoisuus-osion jälkeen on kerrottu tietoisena olemisen hyödyistä:
"Kun ensi kertaa aloitat edelleä esitettyjen kaltaista kontemplaatiota, sinua todennäköisesti epäilyttää. Ne eivät tunnu sen enempää meditaatiolta kuin rukoukseltakaan sanojen perinteisessä merkityksessä."
Vaikka olenkin tykästynyt ja kiinnostunut de Mellon teoksista ja ajatuksista, vierastan liian syvälle meditaation menemistä - niinkuin vierastan kaikkea "fanaattista" hengellisyyttä.  Painostaminen tietyn asian kannattajaksi saa minut ahdistuneeksi - olen mielestäni kristitty, joka kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon mutta olen kiinnostunut myös muista kristillisistä uskontoryhmistä. Laila Hirvisaaren ja Hellevi Salmisen  teosten sekä muutaman ortodoksiystäväni kautta ortodoksisuus on lähellä sydäntäni, erityisesti pääsiäisen aikaan.  Katolilaisuus on myös tullut tutuksi monien fiktiivisten kirjojen kautta ja minun jouluperinteisiin kuuluu myös seurata televisiosta jouluyön messu Pietarinkirkosta Roomasta.  Helluntailaisuus on tullut tutuksi ystävien sekä hengellisten musiikkitapahtumien kautta, vaikka muuten en ole heidän kanssaan samaa mieltä esimerkiksi aikuiskasteesta tai avioliittolaista.  Vapaakirkko on myös tullut hiukan tutuksi tuttavien kautta sekä musiikin myötä.  Minulle uskonto on monen uskontoryhmän sekoitus - jotkut voivat ajatella, että poimin parhaat palat sieltä täältä, ehkä se sitten on niin, minun henkinen elämäni.

Anthony de Mello: Rakkauden tiellä, Via Sacra-sarja,  Kirjapaja, 2007
suomentanut Mikko Peura
(engl. alkuteos  Call to Love Meditations, 1991)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Anthony de Mello: Ilma jota hengität: tie mietiskelyyn ja rukoukseen, Kirjapaja, 2014
ilmestynyt aikaisemmin nimellä: Sadhana: tie Jumalan luo, Katolinen tiedotuskeskus, 1998
suomentanut Leena Kangas
(engl. alkuteos Sadhana - A Way to God, 1987)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti