maanantai 20. heinäkuuta 2015

Tuomitut


Tämän kesän odotetuin dekkari oli jälleen nautinnollisen kihelmöivän jännittävä lukukokemus.  Ihailen Vera Valan kirjoitustyyliä ja on ilo lukea sujuvaa tekstiä.  Heti ensi riveiltä neljäs Arianna-tarina tempaisi mukaansa.

Jesuiittapappien murhat vievät Torinoon Ariannan Ares-veljen, padre Francescon. Samaan aikaan Arianna on Torinossa tutkimassa sukulaisen tyttären katoamista erääseen lahkoon.  Molempien tutkimukset kietoutuvat toisiinsa.  Tarinoita katsotaan välilllä Ariannan ja välillä Areksen näkökulmasta sekä kuolemaantuomttujen pappien.  Aikaisempien Arianna-tarinoiden tapaan valotetaan hiukan Ariannan menneisyyttä, johon kuuluu el Lobo.  Myös Ares-veli liittyy Ariannan menneisyyteen.

Vieläkin jää hämärän peittoon millainen el Lobo on  - en osaa miestä täysin ajatella ilkeäksi terroristiksi. Ariannan ja Bartolomeon suhde on monivivahteinen - Ariannan tunteet ja muistot menneisyydestä ovat herkästi pinnassa.  Murhien ja jännityksen lomassa Vera Vala kuvaa kiehtovasti heidän suhdettaan sekä Ariannan suhdetta el Loboon.

Jokin kumma viehtymys minulla on näihin mystisiin jännitystarinoihin, joihin liittyy papit, uskonto, mystiikka ja erilaiset lahkot. Pelottavaa olisi itse joutua jonkun lahkon manipuloimaksi. Jesuiittapapit ovat tänä kesänä muutenkin olleet mielenkiinnon kohteenani, Anthony de Mellon teosten myötä.  Ja vilahtaa niitä jopa Välskärin kertomuksissa - klassikossa, jota luen lukuhaasteessa "klasikko, jota en ole vielä lukenut".

Murhaajan henkilöllisyys pysyy minulla piilossa kirjan loppuun saakka - muutamaa henkilöä epäilen.  Sivu sivulta etenin jännityksellä tarinaa, odottaen, että kuka se henkilö on, joka on syyllinen ja miksi.  Hyvin pysyin henkilöhahmojen kytköksistä toisiinsa selvillä.

Jälleen Vera Vala vei tarinan upeasti loppuun, paljastaen pienen palan Ariannan menneisyyttä - ensi kesänä saamme todennäköisesti jälleen nauttia Arianna-dekkarista.  Vera Valan Instagram-kuvasta olin lukevinani, että viides Arianna-tarina on tekeillä. Ihanaa!

Vera Vala: Tuomitut, Gummerus, 2015
Mistä hankittu: ostettu INFO-kirjakauppa, Kauhava

Kirjasta ovat myös blogissaan kirjoittaneet:
Tuijata. Kulttuuripohdintoja.
Lumiomena
Assyriologin lifestyle-blogi
Kirjakaapin avain
Kirjoja Niinan tapaan
Kasoittan kirjoja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti