tiistai 22. syyskuuta 2015

Kevään musta valo


Joskus on hyvä luulla kirjaa joksikin muuksi - sen myötä voi avautua uusi kirjamaailma, johon et ole vielä rohjennut lukemalla tarttua.  Näytelmiä olen katsonut televisiosta, dvd:ltä,  kaupunginteattereissa, kesäteattereissa, harrastajateattereissa,  omien lasten joulujuhlissa ja toki sitä alakoululaisena muutamassa näytelmässä itsekin näytteli.  Luulin siis tätä teosta nopeasti vilkaisemalla runoteokseksi, mutta tarkemmin kotona kirjaston poistokirjapinoani katsellessa huomasin kirjastoluokaksi 83.2 eli suomenkieliset näytelmät.  Ensin meinasin kirjan laittaa lukematta sivuun, mutta ajattelin, että miksipä en siihen tutustuisi, kun teoksen olin kotiin kantanut.

Olen luullut, että näytelmien lukeminen olisi vaikeata ja raskasta pitkien dialogien takia. Aluksi häiritisi "lukea" dialogin sanojan nimi itselle, mutta näytelmän edetessä siihen tottui, eikä enää huomannutkaan niitä lukevansa, vaan eläytyi kuvittelemaan näytelmän miljöötä ja henkilöitä.

Kevään musta valo tapahtuu Suomen syrjäsaloilla, keskellä Maailman sydäntä, kuten teoksen nimiösivulla mainitaan.  Näytelmässä on kymmenen kohtausta. Henkilöitä ovat: Ale, pienviljelijä; Martta, hänen vaimonsa; Juhani ja Eero, heidän poikiaan; Raja-Antti, rajavartija; Raija, hänen vaimonsa sekä Vieras.

Mielikuvissani asettauduin Kainuun syrjäseuduille.  Näytelmässä kuvataan Alen ja Martan suhdetta poikiinsa Juhaniin ja Eeroon sekä Raja-Antin ja Raijan parisuhdetta, johon Juhanikin kietoutuu. Vieraan repliikit ovat kalevalatyyliset - kuka on tuo vieras, joka tulkitsee muiden henkilöiden ajatuksia

Pirkko Kurikka on kirjoittanut muitakin näytelmiä -  taidanpa kulkeutua kirjastojen näytelmäkirjahyllylle lainaamaan muitankin näytelmäteoksia. Näytelmäteoksien myötä tulee paremmin tutuksi näytelmän kirjoittajatkin.
Hiidenkivi-lehdessä 6/2009 on hänestä artikkeli - jo lakkautettu, erinomainen aikakauslehti. 

Pirkko Kurikka: Kevään musta valo, Kustannus Oy Teatteri, 1982
Mistä hankittu: poistokirja kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti