maanantai 21. syyskuuta 2015

Neljätoista hallitsijaa


Pelastin pinon runoteoksia kirjaston poistokirjoista. Paavo Haavikon Neljätoista hallitsijaa on yksi niistä.  En olekaan aikaisemmin lukenut Haavikon teoksia.  Henkilönä hän on toki melko tuttu lehtiartikkeleiden myötä ja muistan 1990-luvulta hänen teoksen Kyllä se siitä tai sitten ei, jota lainattiin kirjastosta hyvin paljon.

"Neljätoista hallitsijaa-runoteoksen nimi viittaa 1000-luvulla eläneen  bysanttilaisen oppineen  ja poliitikon Mikael Pselloksen Bysantin hallitsijoiden vaiheita kuvailevaan kronikkaan, sen erääseen jaksoon. Keisarinna Teodora on kuollut ja Mikael  VI ottaa vallan . Hänen toimintansa johtaa valtakunnan täydelliseen kaaokseen. Valta siirtyy Isaak Komnenokselle, joka ensimmäisenä kysyy kenestä seuraava keisari tehdään. Kokoelman viidestoista ja viimeinen laulu jättää Komnenoksen valtansa alkuun. Tarina päättyy, mutta historia on jatkunut. Komnenoksen hallitsijasuvun aikana menetettiin alueita ja valtakunta rappeutui; kirjallisuus sitä vastoin kukoisti." (teksti kirjan kannen etuliepeestä)

Bysantin historiaan heräsi kiinnostus Haavikon runoteoksen myötä. John Haldon: Bysantin historia (Gaudeamus, 2000) vaikuttaa kattavalta teokselta.


Neljätoista hallitsijaa-runoteoksessa on viisitoista laulua.  Proosarunous on minulle vieraampaa. Olen tähän asti jättänyt kirjaston runohyllyyn tämän kaltaiset runoteokset. Haavikon teoksen myötä rohkenen tutustua enemmänkin proosarunouteen - jälleen on yksi kirjallisuuden ennakkoluulo selätetty.

Ensimmäisen laulun ensiriveiltä lähtien: "Hyvin yksinkertaisesti sanon sinulle hyvästi, runotar" teos vei minut bysanttilaiseen maailmaan.  Voisin jopa itse lausua tämän Ensimmäisen laulun ja olisi vaikuttavaa nähdä runoesitys koko teoksesta.

Jokin tässä hallitsijoiden vallassa ja politikoinnissa kiehtoo, vaikka en mielestäni ole innokas nykypolitiikan ja vallanpitäjien asioiden seuraaja.

Haavikon tekstiin jää vielä paljon tulkittavaa - seuraavilla lukukerroilla avautuu uusia oivalluksia rivien välistä.

Paavo Haavikko: Neljätoista hallitsijaa, Otava, 1970
Päällys: Markku Reunanen
Mistä hankittu: poistokirja kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti