Jäljet : Romaani rikoksista ja ihmisistä

Syyskuussa vietettiin Koko kansa lukee-kampanjaa kirjastoissa. En ehtinyt lukemaan kahta kampanjan e-kirjaa, mutta sain vihdoin luetuksi kirjailija Markus Ahoselta saamani e-kirjan Jäljet (ostettavissa mm. Elisa-kirjasta).

Prologi houkettelee lukemaan tarinan - ketkä ovat kuolleet ja ketä ovat omaiset...

Romaani alkaa elokuvateatterissa tapahtuvalla murhalla, joka kuvataan uhrin näkökulmasta. Tunnetila tempaa mukaansa ja voi tuntea istuvansa itse elokuvateatterissa - hetken mietin, uskaltaako enää mennä teatteriinkaan...

Rikosylikonstaapeli Markku Isaksson saapuu tutkimaan oletettua murhaa. Murhatutkinnan lomassa kuvataan niin Isakssonin kuin muidenkin poliisihenkilöiden yksityiselämää. Isakssonin poliisivaimon Nina Markkasen menneisyyden haamut palaavat ja lopulta hänkin saa vastauksia vanhempiensa kuolemaan.

Elokuvateatterimurha ei jää ainoaksi puukotukseksi, vaan tapauksia ilmenee muuallaki kaupungissa - onko kyseessä sarjamurhaaja?  Vai onko puukotuksilla mitään yhteyttä keskenään? Mikä aiheuttaa mystisiä sähkökatkoja ja miksi valvontakamerat näyttävät tyhjää? 

Tarinassa kulkevat limittäin poliisitutkinta, poliisien yksityiselämä, murhaaja ja hänen elämäänsä liittyvät henkilöt.  Pala palalta paljastetaan murhaajaan liittyvistä henkilöistä asioita, mutta romaanin loppuun saakka pysyy salassa murhaajan motiivit.  Lopussa yllätyn empaattisista tunteista murhaajaa kohtaan - hänen oma tarinansa koskettaa, vaikka ei oikeuta toisen ihmisen hengen riistoon.  Jään miettimään, ettei mikään tapahtuma ja sen taustat ole niin yksiselitteisiä.

Tapahtumakuvaukset romaanissa on kuvattu kuin voisin itse kulkea askel askeleelta jokaisen romaanihenkilön jalan jäljissä - en voinut lopettaa romaanin lukemista kesken, vaan halusin tietää mitä seuraavaksi tapahtuu ja mitä asioita paljastuu.

Pidin Ahosen dekkarityylistä, joten luen jossain vaiheessa myös Meduusa ja Palava sydän -teokset. Mutta todennäköisesti luen nuo kirjat paperiversiona.  Tablettini ei välttämättä ole paras mahdollinen malli e-kirjan lukemiseen.  Tekstin lukeminen väsytti silmiä - toki syynä saattoi olla sekin, että halusin lukea sen samalta istumalta, pitämättä taukoja.  Luen myös paljon kyljellläni maatessa, joten tabletin pitäminen sopivassa asennossa oli hieman hankalaa. En kuitenkaan täysin e-kirjoja hylkää vaihtoehtona, vaikka perinteinen paperikirja vielä onkin lempiformaattini.

Markus Ahonen: Jäljet, Smashwords, 2014
Kannen suunnittelu: Tatiana Vila
Kannen Helsinki-kuva: Markus Ahonen
Mistä hankittu: saatu e-kirja kirjailijalta

Jäljet-romaanin ovat myös lukeneet:
Kirjan pauloissa
Tuijata. Kulttuuripohdintoja
Ullan Luetut kirjat
Jos vaikka lukisi...
Kirjakaapin kummitus
Kirjat kertovat
Yöpöydällä
Hemulin kirjahylly
liftaan
Ja kaikkea muuta


Kommentit

Suosituimmat postaukseni

Runojen matkassa

Havahtuminen

Niin kauan kuin rakastat