torstai 1. lokakuuta 2015

Traktorien lyhyt historia ukrainaksi


Valitsin Kauhavan kirjaston lukupiirin syksyn luettavat kirjat, kun olin siellä työharjoittelussa elokuussa. Saijan kanssa sovittiin, että valitsen genren ja maanosan mukaan. Ensimmäinen genre oli huumori ja maanosa Eurooppa. Kolmesta kirjasta valitsimme äänestyksellä Marina Lewyckan  Traktorien lyhyt historia ukrainaksi  (kaksi muuta vaihtoehtoa olivat: Jonas Jonasson: Satavuotias joka karkasi ikkunasta ja katosi; Niccolo Ammaniti: Taivaan ja maan väliltä). Ei ollut kovin helppoa valita sellaisia  Euroopan maan kirjailijoita, joihin emme olleet vielä tutustuneet. Eikä myöskään huumori-genreen löytynyt kovin montaa vaihtoehtoa. Onneksi huumoria on monenlaista, kuten näissä kirjavaihtoehdoissa saatoin todeta.

Traktorien lyhyt historia ukrainaksi on kirjan nimenä erikoinen, enkä sitä osaa vieläkään ulkoa sanoa oikein. Tänä iltana keskustelemme lukupiirissä tästä teoksesta ja luulenpa, että keskustelu on hyvin monivivahteista.

Tarinan päähenkilöitä ovat 84-vuotias Nikolai, hänen aikuiset tyttärensä Vera ja Nadezda. Nikolai-isän pään saa rakkaudesta pyörälle 36-vuotias ukranalaisnainen Valentina.  Nikolain perhe asuu Englannissa ja sinne uhkea Valentinakin saapuu Ukrainasta poikansa Stanislavin kanssa.

Tarinassa kerrotaan miten Valentina huijaa Nikolaita välillä hyvinkin raaoin keinoin - minun huumorintajuni on koetuksella ja saa minut miettimään monesti mikä tässä tarinassa on tragikoomista. Ehkä olen liian tosikko tälle teokselle.

Sisarustenkin välien selvittelyt tuovat enemmän empatian ja säälintunteita kuin hymähtelyä heidän persoonilleen. Toisaalta kirjailija (ja suomentaja Vesa Suominen) osaavat kuvata henkilöt hyvin rehevästi.

Traktorien historiaakin tarinassa vilahtelee mukavan mielenkiintoisesti.  Samalla kuvataan ukrainalaisten elämää toisen maailmansodan aikaan.  Omanlaisia insinöörivitsejä tässä kirjassa toki on.

Kirjan loppu on lempeä - kaikkien elämät menevät parempaan suuntaa. Kirjan loppusitaatit saivat hymyn huulilleni ja taisi olla ainut kohta missä naurahdin, liekö pientä samaistumisen tunnetta, kun olen itse aloittanut kansalaisopistossa aamujoogan - siellä toki olemme hyvin lämpimästi pukeutuneina :)

Kirjan luin mielelläni loppuun saakka, vaikka se ei mitään suurempaa lukuelämystä tuonut minulle, lukukokemuksesta toki riittää keskusteltavaa.

Marina Lewycka: Traktorien tarina ukrainaksi, Sammakko, 2007
(alkuteos engl. A Short History of  Tractors in Ukrainian, 2005)
suomentanut: Vesa Suominen
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjasto

Kirjasta on blogeissaan kirjoittaneet:

Lumiomena
Kirjakeijukainen
Amman lukuhetki
Jäljen ääni
Minnan lukemaa
LukuhuoneEi kommentteja:

Lähetä kommentti