torstai 22. lokakuuta 2015

Viimeinen opetuslapsi

Tänä iltana Kauhavan kirjaston lukupiirikirjana on Hank Hanegraaf ja Sigmund Brouwer: Viimeinen opetuslapsi.  Genrenä oli uskonnolliset romaanit ja maanosana Amerikka.  Kolmesta vaihtoehdosta valitsimme syksyn aloituksessa tämän teoksen. Kaksi muuta olivat Paulo Coelho: Istuin Piedrajoen rannalla ja itkin sekä Karen Kingsbury: Petollisella jäällä.

Viimeinen opetuslapsi kertoo ajasta 65 eKr - 66 jKr Roomassa ja Jerusalemissa. Millaista on ollut alkukristittyjen aika Neron vallan aikana.  Tarinan henkilöitä ovat niin Rooman sotilaat, Neron uskotut miehet kuin juutalaiset ja kristityt.  En ole aikaisemmin tästä ajasta kertovaa historiallista romaani lukenut - uskonnollisia romaanejakin olen hyvin vähän lukenut, vaikka muuten uskonnollisesta tietokirjallisuudesta olen kiinnostunut.

Oli kiehtovaa eläytyä fiktiivisen tarinaan kristtityjen vainoista. Muistan toki kouluajoilta ja tv-dokumenteista ja joistakin elokuvista areenalla leijonille uhratut kristityt. Lapsena  hiukan pelottikin koulussa kuunnella niistä kertovia tarinoita uskonnon tunnilla.  Tässä romaanissa ei mässäillä julmuuksilla, vaikka niiden kuvauksilta ei voi täysin välttyä. Miten raakaa on ollut (ja miten raakaa se on vieläkin) julmuudet sen takia, että uskoo Jumalaan ja Jeesukseen.  Olisiko minussa rohkeutta julistaa uskoni Jumalaan ja Jeesukseen henkeni uhalla?  Sitä on vaikeata ajatella, kun on saanut elää sillä tavalla uskonvapaassa Suomessa.

Kirjan alussa selitettiin miten roomalaiset jakoivat päivän kahteentoista tuntiin.  Nämä tunnit kulkevat romaanin tarinoiden otsikoina ja kappaleiden alkuotsikoina ovat paikat: Juudea, Rooma, Smyrna. Myös Merkurius, Jupiter, Venus ja Saturnus ovat kuvaamassa otsikoina - ensimmäisellä lukukerralla en ihan pysy selvillä eri otsikoiden merkityksistä.

Tarinoiden henkilöiden kohtaamiset limittyvät jännittävällä tavalla, vaikka välillä on oltava tarkkana kuka kukin henkilö on.   Kuka oli viimeinen opetuslapsi ja ketä Johannesta tässä romaanissa kuvataan oli minulle tuntematon tieto. Johannes Kastajahan on kaikille tuttu, mutta kuka oli Johannes Sebedeuksen poika? Olen vuosia sitten ostanut Valitulta Paloilta Kuka kukin on Raamatussa-teoksen.  Tästä sain hiukan selvitettyä tämän tarinan Johanneksen taustoja.  Rooman historia ja keisarin Neron aika kiinnostaisi lukea esimerkiksi Marianne Ojanahon teoksen Keisari Nero - tyranni ja hallitsija (Atena, 2009) lukemalla.

Tarinassa kuvataan uskonnon lisäksi kaikkea sitä juonittelua mitä tapahtuu, kun halutaan toisen ihmisen rikkaudet ja elämä tai miten ei välitetä kuin vain omasta itsestään.

Harmi, ettei Hanegraafin ja Brouwerin kahta muuta The Last Disciple-trilogian  osaa ole suomennettu.

Hank Hanegraaf ja Sigmund Brouwier: Viimeinen opetuslapsi, Aikamedia, 2012
suomentanut: Sami Siltala
(engl. alkuteos: The Last Disciple, 2004)
Mistä hankittu: lainattu Kauhavan kaupunginkirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti