maanantai 21. joulukuuta 2015

Anna-Maija Raittilan hartauskirjat

Anna-Maija Raittilan hartauskirjoista lainasin kirjastosta pari. Yksi hänen tunnetuimmistaan käännösvirsistään on Nyt sytytämme kynttilän.

Vesihelmiä pikarijäkälässä: radiohartauksia vuosilta 1974-2004

Radiohartauksia voi kuunnella YleAreenasta kuukauden verran jälkikäteenkin. Joskus olen näitä hartaushetkiä kuunnellut aamulla autolla ajaessani.
Hartaustekstit ovat myös luettavissa Suomen evankelisluterilaisen kirkon sivuilla 

Hartauskirjan tekstit on jaoteltu kappaleiden Uskaltaudu unelmoimaan, Hellittämätön odotus, Ota minut seimeksesi, Elämässä ja kuolemassa ominasi, Armon syvä lepo, Yhteyden kudonnainen, Erilaisina Isän lapsina, Rakkauden suuntaan ja Hiljaisuuden kasvupiilossa. Villa-Inkeri Lounela on koonnut Anna-Maija Raittilan radiohartaudet kirjaksi.

Hartaustekstit ovat yhä ajankohtaisia 70- ja 80-luvultakin.  Tätä kirjoittaesani on 19.12.2015. Kirjasta löytyy radiohartaus samalta päivältä vuodelta 1977 otsikolla Tilaa ihmiselle.  Teksti puhuttelee miten emme ehdi kohdata ihmistä juuri siinä hetkessä.  Muistamme kyllä rukouksin, mutta ihminen tarvitsee myös ihmistä lähelleen, kuuntelemaan.

Ristin tien äärellä

Kirjassa kuljetaan pääsiäisen aika 14. pysähdyksen kappalein. Ensimmäisessä pysähdyksessä Jeesus saa kuolemantuomion Pilatukselta ja viimeisessä pysähdyksessä Jeesus on kannettu hautaan. Joulun aikaan tuntui hiukan oudolta palata pääsiäisen tapahtumiin, mutta toisaalta ensimmäisenä adventtina laulamme Hoosiannaa.   Jokaisen pysähdyksen aloittaa rukous ja tekstissä on viittaus Raamattuun.  Anna-Maija Raittilan tekstin myötä pysähtyy itsekin ristin äärelle. Kuitenkin tämä kirja puhuttelee minua enemmän pääsiäisen aikaan.

Anna-Maija Raittila: Vesihelmiä pikarijäkälässä: radiohartauksia vuosilta 1970-2004, Kirjapaja, 2006
toimittanut Viena-Inkeri Lounela
Kannen suunnittelu: Heikki Kalliomaa
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Anna-Maija Raittila: Ristin äärellä, Kirjapaja, 2011
(1, painos ilmestynyt  Kirjaneliön kustantamana 1995)
Kansi ja graafinen asu: Petri Kovács
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti