maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulukonsertto : runoja ja puhetta joulun aikaan

Kirjaston joulukirjaesittelystä löytyi kaunis kirja. Lassi Nummen teoksia en olekaan aikaisemmin lukenut - tämän kirjan myötä aion tutustua hänen muihinkin teoksiin.

Elina Luukasen utuiset grafiikkatyöt kirjan kuvituksena luovat Lassi Nummen runojen ja puheiden kanssa rauhaisan joulutunnelman.  Joulun ei aina tarvitse olla punaista tai vihreää tai kullan ja hopeankimallusta.

"Jossakin vaiheessa tunsin himoa rekisteröidä jouluun liittyvät tunteet, kaikki: kaikki, jotka ovat tavoitettavissa - omani, ja  myös toisten: ne jotka ilmaistaan tai on havaittavissa."  (s. 24)

Joulunaikaan huomaan olevani herkimmilläni - tavoittelen utopistista harmoniaa ja kun se rikkoutuu pahoitan mielen, ahdistun ja itken.  Kavahdan vihaa ja katkeruutta, mutta sorrun siihen itsekin joulun kiireessä. Joulun toivon jopa olevan ohitse, että pääsisin näistä tunteista! Paras joululahja olisi, että joskus voisin viettää joulun odotusta ja joulupäiviä ilman itkua ja hammasten kiristelyä.... vai olisiko helpompi antaa näiden tunteiden tulla ja mennä?  Jouluaattoyönä tuvan hiljaisuudessa kirjaa lukiessa ja jouluyön messua katsellessa tv:stä, jouluaamun rauha kirkossa ja tapaninpäivän vierailut vanhempien luona ovat ne rakkaimmat hetket joulussani - jouluruuan myötä.

Adventti-puheissa Lassi Nummi pohtii adventin kristillistä sanomaa. Adventus-runo kivikirkosta on koskettava.  Runo kuvaa kauniisti talvista kivikirkkoa ja sitä hiljaista adventin tunnelmaa.

Kinneret

Puut kumartuvat.
Oksien lomitse
aamutuulen väreillen
taivaan sini
on tullut lähelle.

-Lassi Nummi-

Seimi-puheissa Lassi Nummi pohtii seimi-sanan merkitystä Raamatun käännöksissä. Miten nykyajan lapset ja nuoret ymmärtävät sanan seimi, millaisia mielikuvia heille tulee sanasta.

Kuusen hiljaisuus-kappaleessa on monta kaunista, puhuttelevaa runoa. Kaipaan oikean kuusen tuoksua ja tunnelmaa tekokuusen sijaan - ehkä vielä joku joulu saan valita, että tupaan tuodaan oikea kuusi, neulasista huolimatta.


Lassi Nummi: Joulukonsertto: runoja ja puheita joulun aikaan, Otava, 1987
Kirjan kansikuva: Elina Luukanen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto


Kirjasta on blogissaan kirjoittanut:

Hemulin kirjahylly


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti