tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulupukin unelma : miten unelmista tehdään totta

Joulupukin tarina-kirjat ovat olleet joulun suosikkikirjojani - sisäinen lapsi minussa haluaa yhä uskoa, että Joulupukki asuu Korvatunturilla.  Tänä vuonna on ilmestynyt hiukan erilainen Joulupukki-kirja, tarina on sama, mutta sitä käsitellään elämänfilosofian ja elämäntaidon kannalta. Näin sen on luokitellut kustantaja takakannessakin. Kirjastoissa kirja luokitellaan romaanihyllyyn 84.2  (udk 894.541), mutta kirjan tiedoissa on toki maininta luokasta 17.3. Kummasta hyllypaikasta se sitten parhaiten löytyisi, ehkä kuitenkin romaanihyllystä.  Joulunaikaan se toki löytyi joulukirjaesittelystä (ja syksyn aikana uutuuskirjoista).

"Kauan,  sitten Joulupukkia ei ollut olemassa. Oli vain nuori mies, jolla oli unelma. Nuoren miehen nimi oli Niklas Pukki, ja hänen unelmansa oli tehdä leluja kaikille maailman lapsille. Tämä tarina kertoo, kuinka hän teki unelmastaan totta." (s. 11)

Kirjassa on hieno Lauri Konttorin kuvitus - ei perinteisiä tonttukuvia, mutta kirjan tarinaan ja teemaan sopivat.  Alussa on kartta Unelmakurusta,  johon on merkitty Niklas Pukin kotikylä Jumilompolo sekä ne kylät, joissa hän vierailee: Avarala, Välkkylä, Toimela ja Sisula sekä Korvatunturi. Nimet ovat hauskat ja kuvaavat. André Noël Chaker on kirjoittanut kirjan englanniksi, jonka Kira Poutanen on suomentanut.  Minua kiinnosti, minkälaiset ovat olleet alkuperäiset nimet. Nicolas Claus, Lapland's Dream Valley , kylät:  Openness, Trial, Effort ja Bravery. Korvatunturi on Dream Mountain.

Niklas Pukki, huonekalutehtaan omistajan poika, joka on saanut isältää huonekalujen valmistuksesta jääneitä hukkapaloja leluiksi. Niistä Niklas on pienestä pitäen veistellyt kaikenlaisia leluja. Lelujen valmistaminen on hänen unelmansa, mutta perinteet vaativat hänen jatkavan isänsä huonekalutehtaassa. Niklas on murheissaan tästä asiasta, apuun tulee Urho Viisas (Urho the Wise). Hän saa Niklakselle tonttulomaa ja he lähtevät tonttumatkalle Unelmakurun poikki.

Ensimmäinen kylä on Avarala (Openness), jossa Niklas Pukki kohtaa ensimmäisen haasteensa Avoimuuden lavalla. Jumilompolosta on kuitenkin lähtenyt kapteeni Vastahanka varmistamaan, että Niklas Pukin unelma ei toteudu - eihän kukaan voi ja saa lähteä Jumilompolosta.  Jokaisen tarinan lopussa on muutama kysymys pohdittavaksi kappaleen teemasta.  Ensimmäiset kysymykset pohtivat tarinaa - Mitkä kaksi tonttuheimoa perustivat Avaralan kylän? Miksi Niklas Pukki ei aluksi halunnut kertoa unelmastaan Avoimuuden lavalla? Toiset kysymykset laittavat pohtimaan syvemmin aihetta - Miksi on tärkeää pitää mieli avoimena?  Mitä suvaitsevaisuus tarkoittaa, ja miksi se on tärkeää?

Kysymykset ovat helppoja ja usein esitettyjä, mutta niiden äärelle on hyvä pysähtyä uudelleen ja miettiä, mitä ne itselle tarkoittavat juuri nyt tai niitä voi pohtia ryhmässä.

Matka jatkuu Välkkylään (Trial), jossa Niklas Pukki kohtaa toisen haasteensa. Tämäkään haaste ei suju ongelmitta.  Tämän luvun kysymyksissä pohditaan vaistoa, virheiden pelkoa sekä ideaa ja keksintöä. Välkkylästä Niklas Pukki ja Urho Viisas matkaavat Toimelaan (Effort), jossa Niklaksen kolmas haaste odottaa.  Tämän kappaleen tarina kehoittaa miettimään, mikä saa innostumaan ja mikä on tärkeämpää kuin kaatuminen?

Sisulassa (Bravery) Niklas Pukin neljäs haaste on vaikein ja hän aikoo palata takaisin Jumilompoloon. Kotimatkallaan hän tapaa herra Otson ja mitä sitten tapahtuukaan - sen saatte selville, kun luette tämän kirjan :)

Minulle tämä kirja antoi motivaatiota, voimaa ja innostusta sekä vahvuutta, että olen oikealla suunnalla elämässäni - tämä on minun unelmani.  Unelmani saavuttaakseni on otettava vastaan erilaisia haasteita, vaikka matkan varrella olisi vastahankoja, jotka yrittävät palauttaa minut takaisin jumilompoloon.

Kirjassa oli hauskoja sanoja kuten LEKHO-HOO, mutta myös "amerikkalaisuus" näkyi Kola-juoman juonnissa :)

André Noël Chaker: Joulupukin unelma : miten unelmista tehdään totta, WSOY, 2015
kuvitus Lauri Konttori
suomennos Kira Poutanen
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti