keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulurauha Suomen Turusta : Kuninkaanrauhasta ekumeeniseen rauhanvetoomukseen

Suomen Turku julistaa joulurauhan television välityksellä koko Suomeen ja ulkomaillekin. Mielikuvat tapahtumasta ovat orkesterin musiikki, punainen kangas parvekkeella, mies lukemassa joulurauhan julistusta kääröstä sekä Maamme-laulu. Myöhemmin perinteeseen on tullut Ekumeeninen joulu-lähetys ennen joulurauhan julistusta.

Kirjassa on kuvattu tarkasti ja mielenkiintoisesti millaisia valmisteluja on vuosien varrella tehty, että joulurauhan julistaminen sujuu ongelmitta ja arvokkaasti. Televisioinnin aloittamisen vaiheet antoivat tästä työstä uuden näkökulman - miten se on kehittynyt vuosien varrella. Yleisradion toimintaperiaatteet tulivat esiin näiden televisiointien myötä.

Kirjan kuvitus antaa kurkistaa historiaan ja nykyhetkeen. Yllätyin kuitenkin omasta muistikuvastani, etten tunnistanut joulurauhan julistajien kasvoja tutuiksi, vaikka muutama heistä on ollut usemmankin vuoden.

Turun historia raatihuoneesta Brinkkalaan lisäsi Turku-tietämystä, joka ei kovin kattava ole. En ole Turussa kovin montaa kertaa käynyt ja nekin kerrat olen vain mennyt tiettyyn paikkaa, enkä ole ehtinyt tutustua koko kaupunkiin.  Olisikin hienoa viettää joskus joulu Turussa - televsion katselun sijasta voisi olla paikalla kuuntelemassa joulurauhan julistusta.

En olekaan ajatellut, että joulurauhaa julistettaisiin muissakin kaupungeissa, niin vahva perinne Turun joulurauhan julistuksella kuitenkin on. Toisaalta tänä vuonna tuli mieleen oman paikkakuntani kaupungintalon parveke, kun olin kaupungintalon pihassa kuuntelemassa kuoron esitystä illalla Sibeliuksen kunniaksi.  Voisiko täälläkin olla oma joulurauhan julistus kauniilta kaupungitaloltamme - voisiko sitä julistaa jo aikaisemmin, sillä Turun joulurauhan julistuksen katsomisen haluaisi kuitenkin säilyttää omassa jouluperinteessä. Toki nykyään sen voi katsoa YleAreenasta jälkikäteenkin, mutta se ei välttämättä ole sama asia kuin katsoa suoraa lähetystä.

Ekumeeninen joulu Turun tuomiokirkosta on puhutteleva ja koskettava tilaisuus jouluaattona. Myös nuoden rauhanviestiesineiden tarkoitus selvisi tämän kirjan myötä paremmin. Hienoa, että kirjassa oli kuva näistä esineistä sekä luettelo kuka ja mitä annettiin minäkin vuonna.  Ihan jokaista esinettä en muistanutkaan.

Tämä kirja on upea teos suomalaisesta jouluperinteestä - kaunis kirja lahjaksikin. Toivottavasti voin tämän kirjan ostaa vielä myöhemmin itselle omaksikin.

Tapani Kunttu - Timo Soikkanen - Tarja Tuulikki Laaksonen: Joulurauha Suomen Turusta : Kuninkaanrauhasta ekumeeniseen vetoomukseen, Otava, 2015
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjasto

Kirjasta on kirjabloggaajien joulukalenterissa kirjoittanut upeine valokuvineen:
1001 kirjaa ja yksi pieni elämä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti