maanantai 28. joulukuuta 2015

Joulutarinoita

Kirjaston joulukirjaesittelyssä tämä kaunis joulutarinakirjakansi houkutteli ottamaan lainaksi joulun ajan luettavaksi.  Enpä sitten olekaan muuta ehtinyt (joululehtien lisäksi) lueskelemaan, sen verran paksu opus tämä oli.

Mika Waltari on nämä joulutarinat ja joulurunot kirjoittanut eri joululehtiin pääasiassa 20- ja 30-luvuilla, muutaman 40-60-luvun tarinakin on mukana. Kirjassa on kauniita maalauskuvia Pekka Haloselta, Wrightin veljeksiltä, Albert Edefeltiltä ja Hjalmar Munsterhjelmiltä. Ne tekevät tästä kirjasta lumoavan.

Waltarin joulutekstit ovat historiallisia kuvauksia eri aikakausista niin kaupungin kuin maalaiskunnan joulusta. Luonnollisesti niissä on ripaus taiteilijaelämää.  Joulujen niukkuus ja köyhyys koskettavat, omakin joulu on ollut tänä vuonna aineellisesti niukka, mutta sitäkin rauhallisempi tunnelmaltaan.

Tarinoista ei kuitenkaan puutu huumoria - koiratarinoista nautin erityisesti. Joulurunot olivat minulle uusia, ilmeisesti niitä ei ole ollut joulurunokokoelmissa tai olen ne jotenkin sivuttanut.

Kirjan lopussa oli hauska jouluruno "Riimikronikka joulukirjoista", ehkä minä jonain jouluna riimittelen myös tuontapaisen joulurunon.  Myös joululahjasäkeet olivat hienoja, niitäkin voisi jälleen itsekin runoilla kirjapaketteihin, muulloinkin kuin jouluna.

Tämä Joulutarina-painos on sellainen joulukirja, jonka voisin hankkia omaankin kirjahyllyyn. Sopivan hintaisenakin sitä olisi käytettynä saatavissa tällä hetkellä. Harmi vain, että kirjabudjettini on käytetty tälle vuodelle. Ensi vuoden kirjaostosbudjetistani en vielä tiedä....

Waltarin Joulutarinoista ovat blogeissaan postanneet:

DesdemOna
Maailman ääreen


Mika Waltari: Joulutarinoita, WSOY, 6. uud. p. 1995
toimittaneet Rudy de Casseres ja Raimo Salomaa
Taideteosten valokuvaus: Seppo Hilppo
Päällys: Kristina Segercrantz
Päällyksen kuva:  Magnus von Wright Liljestrandin talo talvella
Kuva: Seppo Hilppo
Mistä hankittu: lainattu Lapuan kaupunginkirjastoEi kommentteja:

Lähetä kommentti